Nederland en Duitsland rijden naar goud op WK Baan

APELDOORN – Op de eerste avond van het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn klonk twee keer het Wilhelmus voor de Nederlandse baanploeg en was Duitsland één keer goed voor goud. Kirsten Wild veroverde de eerste wereldtitel van het WK Baan 2018. Vervolgens wonnen de Duitse vrouwen de teamsprint met Pauliene Grabosch, Miriam Welte en Kristina Vogel. En Nederland bracht het publiek opnieuw op de banken toen Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen de wereldtitel op de teamsprint op hun naam brachten.

Wild wachtte op de scratch niet op de sprint, maar counterde een aanval van Katie Archibald en liet de Britse daarna ter plekke om naar het goud te soleren. De Belgische Jolien D’Hoore eindigde als tweede, Amalie Dideriksen uit Denemarken werd derde. Wild was uiteraard dolgelukkig met de zege. “Het is heel bijzonder om zo aan dit WK te beginnen. Ik hield me in het begin van de wedstrijd bewust rustig, ik wist dat de concurrentie hier op deze thuisbaan naar me keek. Maar ik liet me niet uit de tent lokken. Toen Katie Archibald ging, wist ik dat ik moest reageren, zij was één van de rensters die ik had aangeduid. Je hebt altijd het risico dat je met lege handen staat, maar het pakt geweldig uit.” Wild komt later dit WK ook nog in actie op het omnium, de puntenkoers en de koppelkoers.

Kristina Vogel stond na afloop van de teamsprint voor vrouwen emotioneel en dolgelukkig met de regenboogtrui om de schouders nadat ze de teamsprint bij de vrouwen won. “Het was voor mij bijzonder om hier in de eerste ronde aan de kant te blijven staan, ik werd er wel wat zenuwachtig van, maar ik kon me sparen voor de finale omdat Pauline reed. Het bleek een goede keuze. We hebben een aantal jaren naast de hoofdprijs gegrepen, maar nu waren we weer de beste. Een heel mooi begin van ons toernooi. We hebben als Duitse sprintsters allemaal nu al een gouden medaille en een regenboogtrui in ons bezit. Het toernooi kan alleen nog maar beter worden. De druk lag bij de Nederlanders voor eigen publiek, ze hadden de toeschouwers op hun hand, maar wij hebben het goud.” De Duitsers toonden zich in de finale de snelsten, de Nederlandse vrouwen Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx, Laurine van Riessen en Hetty van de Wouw kregen het zilver omgehangen. Het brons was voor de Russinnen.

Bij de teamsprinters bij de mannen stond Jeffrey Hoogland ook al dolgelukkig in de trui met de regenboogstrepen. Nederland toonde zich de snelste in de finale ten koste van de Britten. De Fransen wonnen het brons. “Heel bijzonder om hier nu voor het eerst de wereldtitel te winnen en nog wel voor eigen publiek. Ik ben er sinds 2013 bij en nu is het dan raak.” Ook Matthijs Büchli was een gelukkig man. “We hebben hier lang tegen aan gehikt. Nils van ’t Hoenderdaal maakt hier het verschil met een zeer snelle opening, Harrie Lavreysen is een stabiele kracht in de tweede ronde en vervolgens konden afzonderlijk Jeffrey en ik het afmaken. Wat een begin van ons toernooi hier!”

Kom jij de helden ook aanmoedigen? Tickets zijn nog te koop voor donderdag, vrijdag en zondag via www.wkbaanapeldoorn.nl

foto: Sportfoto.nl

Top