Wild, Vogel, Meyer en Ganna stelen de show

APELDOORN – De derde dag van het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn leverde Kristina Vogel (sprint vrouwen) en Kirsten Wild (omnium vrouwen) een tweede wereldtitel van dit toernooi op. Vogel wist in een spannende sprintfinale in drie manches af te rekenen met haar Australische opoonente Stephanie Morton. Wild begon het omnium voortvarend, won al twee van de vier onderdelen en ging de afsluitende puntenkoers in met ruime marge. Net als eerder op de scratch kwam de Overijsselse juichend over de streep en stond het Nederlandse publiek op de banken. De Italiaan Filippo Ganna won de individuele achtervolging, terwijl Cameron Meyer de puntenkoers op zijn naam bracht.

Vogel won eerder met haar landgenotes de teamsprint en was op deze vrijdag opnieuw de sterkste. De Duitse titelverdedigster had een zware kluif aan de Australische Stephanie Morton, die al de snelste kwalificatietijd reed en in de finale Vogel tot een beslissende ronde drong. “De topsnelheid van Stephanie Morton was absoluut een wapen voor haar en dat betekende dat ik het vooral van mijn tactische inzicht moest hebben. In de eerste finalerit speelde ik het slim, maar in de tweede gokte en verloor ik. Gelukkig kon ik in de derde rit deze prachtige regenboogtrui naar me toe trekken.”Pauline Grabosch werd derde en maakte daarmee hte Duitse succes compleet.

Wild won nog nooit eerder de regenboogtrui op het olympische onderdeel omnium, een wedstrijd over vier onderdelen. Nadat ze de onderdelen afvalkoers en de scratch gewonnen had, ging Wild al met een ruime marge de afsluitende puntenkoers in. Daar kwam haar winnende positie niet meer in gevaar. Wild komt zaterdag nog in actie op de koppelkoers, zondag doet ze mee aan de puntenkoers. “Ik ben heel blij met deze wereldtitel. Het zag er misschien vanaf de zijlijn gemakkelijk uit, maar dat was het zeker niet. Ik was ook nu heel blij met de extra ogen van bondscoach Peter Schep. Hij kan de koers goed lezen en dat geeft me rust in de baan.” Het is speciaal voor Wild om op haar thuisbaan te winnen. “Ik heb hier heel hard voor gewerkt en dan is het heel bijzonder als je hier voor eigen publiek kunt winnen. Dit is het beste publiek van de wereld.” De Deense Amalie Dideriksen won het zilver, brons was voor de Nieuw-Zeelandse Rushlee Buchanan.

Cameron Meyer had de puntenkoers van begin tot eind onder controle. “Ik gold voor velen als favoriet, daarom besloot ik de regie zo snel en zo veel mogelijk in eigen handen te nemen. De puntenkoers is een discipline waarop je enorm bij de les moet zijn. Ook in de finale gold dat, toen er steeds meer renners een ronde hadden genomen. Maar ik kon de wedstrijd naar me toetrekken en winnen.” Jan Willem van Schip maakte het publiek enthousiast door in de laatste sprint voor dubbele punten de zilveren medaille voor Nederland te veroveren. “Ik wilde rustig aan beginnen, maar was wel met een groep mee die een ronde nam. Vervolgens moest ik even op adem komen omdat ik te gek gedaan had. Maar als ik nog een kans wilde maken, moest ik vol op die laatste sprint gaan. Ik kreeg de ruimte, het publiek ging er achter staan en toen lukte het me om zilver te winnen.” Brons was voor de Brit Mark Stewart.

De Portugees Ivo Oliveira imponeerde met de snelste tijd in de kwalificatie van de individuele achtervolging, maar in de finale bleek de Italiaan Filippo Ganna toch te sterk voor hem. Het brons werd veroverd door de Rus Alexander Evtushenko. In het sprinttoernooi bleven de beste acht renners over, hun finale vindt zaterdag plaats. De organisatie van het WK Baan in Apeldoorn mag dan een volle bak verwachten, alle kaarten zijn uitverkocht.

Foto: sportfoto.nl
Video: Medify Media

Top