Wereldkampioenen van drie continenten op WK Baan Apeldoorn

APELDOORN – De vierde dag van het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn leverde wereldtitels op voor renners van drie continenten. Szymon Sajnok uit Polen (omnium), het Britse koppel Katie Archibald/Emily Nelson (madison), de Duitse Miriam Welte (500 meter), maar ook de Amerikaanse Chloe Dygert (individuele achtervolging) en de Australische sprinter Matthew Glaetzer (sprint) grepen goud op deze voorlaatste dag van het wereldkampioenschap op de piste. Voor een volledig uitverkocht huis was de oranje equipe ook nadrukkelijk aanwezig. De Nederlandse ploeg voegde op vier onderdelen medailles toe aan het totaal en greep daarmee de leiding in het medailleklassement.

Het eerste eremetaal werd op de 500 meter voor de vrouwen verdeeld. De Duitse Miriam Welte wist na de gedeelde zege op de teamsprint nu ook dit individuele tijdsonderdeel op haar naam te brengen. Ze kreeg de Russin Daria Shmeleva (zilver) en de Nederlandse Elis Ligtlee (brons) mee op het podium. Daarna waren de Britse vrouwen een klasse apart in de madison. Het koppel Katie Archibald-Emily Nelson was te sterk voor het Nederlandse duo Wild-Pieters (tweede) en de Italiaanse rensters Paternoster en Confalonieri. De achtervolging voor de vrouwen leverde een imponerende zege op voor Chloe Dygert. De Amerikaanse zette zowel in de kwalificatie als in de eindstrijd een wereldrecord neer. Omnisport is nu de plek waar de snelste tijd ooit is gereden op dit onderdeel bij de vrouwen: 3.20.06. Annemiek van Vleuten reed op haar eerste WK op de baan naar zilver, brons was er voor Kelly Caitlin uit de Verenigde Staten.

Ook de mannen kwamen in actie op deze vierde dag. In de eindstrijd van de sprint voor de mannen maakte de Australiër Michael Glaetzer indruk door de Brit Jack Carlin gedecideerd terug te wijzen. Hoewel zijn tegenstander het spel in de finale tactisch zeer slim speelde, was er geen kruid gewassen tegen deze krachtpatser. De Fransman Sebastien Vigier veroverde het brons. Op het omnium was de Pool Szymon Sajnok uiteindelijk de snelste na een fascinerend gevecht om de winst met Jan Willem van Schip. Een duel dat pas in de laatste sprint van de afsluitende puntenkoers in het voordeel van de Pool beslist werd. Brons ging naar de Italiaan Simone Consonni.

Nederland voert na het veroveren van drie zilveren medailles en een bronzen plak bij de start van de slotdag van het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn het medailleklassement aan. Het publiek kan nog één dag genieten van wielersport van de bovenste plank, er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Top