Wild en Van Schip hebben veel concurrentie op NK Omnium

Sportliefhebbers kunnen op zondag 22 december nog een keer in Omnisport Apeldoorn terecht voor een aansprekend wielerevenement. Dan wordt namelijk het Nederlands kampioenschap omnium verreden. Onder anderen wereldkampioene omnium Kirsten Wild en wereldkampioen puntenkoers Jan Willem van Schip verschijnen dan in de baan om in vier onderdelen zo veel mogelijk punten te vergaren. Maar de concurrentie is zowel qua aantallen als bezetting sterk.

Bij de mannen is wereldkampioen puntenkoers Jan Willem van Schip de grote favoriet. Op de wereldkampioenschappen in Pruszkow en op het EK Baan in Apeldoorn greep de Utrechter maar net naast de medailles op dit onderdeel. Op dit moment heeft de renner van Roompot de beste papieren om op de Olympische Spelen in Tokyo ook uit te komen namens Nederland op deze discipline. Van Schip is een fervent voorstander van het combineren van weg en baan. “Op de baan heb ik voordeel van de inhoud die je krijgt van de lange trainingen en vooral de wedstrijden op de weg, in die wegwedstrijden profiteer ik in de finales van het almaar blijven geven en blijven sprinten zoals je dat op de piste doet. Voor veel toppers op de baan geldt dat ze dat niet zonder de weg zouden kunnen doen.” Van Schip krijgt concurrentie van onder anderen Yoeri Havik, de ervaren pistier waarmee hij op het EK op het podium stond na afloop van de koppelkoers. Ook Roy Eefting – ooit vijfde op een WK omnium in Hong Kong – Roy Pieters, Melvin van Zijl, Jesper Asselman, kersvers dernykampioen Philip Heijnen en de jonge lichting met Maikel Zijlaard, Enzo Leijnse en Casper van Uden zullen ongetwijfeld ook hoge ogen willen gooien op dit NK.

Kirsten Wild is – als wereldkampioene op dit onderdeel – de te kloppen renster bij de vrouwen. De tegenstand komt van onder anderen wegrensters als Marjolein van ’t Geloof, Lorena Wiebes en Lonneke Uneken. Maar vlak zeker ook de op de weg én baan succesvolle Amy Pieters niet uit. De Noord-Hollandse werd eerder dit jaar wereldkampioene op de koppelkoers met Wild en lijkt nu haar belangrijkste tegenstrever. Wild zei eerder: “Als steeds dezelfde rensters voorin de uitslag eindigen van de eerste onderdelen, dan blijft het spannend tot het eind omdat de marges zo klein zijn. Elk foutje kan dan fataal zijn. Het omnium blijft daarmee tot het allerlaatst spannend voor rensters en publiek.” Uitkijken is het ook naar een nieuwe lichting jonge talenten zoals Marit Raaijmakers (Nederlands kampioene derny), Amber van der Hulst, Mylene de Zoete en Bente van Teeseling. De laatste drie werden eerder dit jaar – met Kirstie van Haaften – al Nederlands kampioenen op de ploegachtervolging.

Het NK Omnium wordt niet alleen voor (elite)mannen en vrouwen verreden, ook de junioren (m/v) komen in actie in dus totaal vier kampioenschappen omnium. Om 11 uur starten de kwalificaties. Vervolgens rijden de vier categorieën achtereenvolgens de scratch, de afvalkoers, de temporace en afsluitend de puntenkoers. De huldigingen vinden omstreeks 18 uur plaats. Het NK Omnium is het laatste baanevenement in Omnisport Apeldoorn dit kalenderjaar. De toegang is gratis.

Foto: Gert Bonestroo

Top