Wild en Van Schip naar Nederlandse titel omnium

APELDOORN – Jan Willem van Schip en Kirsten Wild hebben in Omnisport Apeldoorn de nationale elitetitel op het omnium gewonnen. Ook Daniek Hengeveld (junior-vrouwen) en Loe van Belle (junioren) veroverden het rood-wit-blauw op dit onderdeel.

Hoewel Van Schip en Wild als de uitgesproken favorieten van start gingen, zag het publiek de twee tot het allerlaatst strijden om het goud.

Van Schip hield in de afsluitende puntenkoers Roy Eefting met slechts één punt van de titel. Yoeri Havik werd derde. Eefting nam vroeg in de wedstrijd een ronde en beet zich daarna vast in het wiel van Van Schip. De wereldkampioen puntenkoers moest alles op alles zetten om de achterstand nog weg te werken. “Ik was even bang dat ik het uit handen gegeven had. Maar ik besloot erin te vliegen en te blijven gaan tot ik bloed proefde. Ik was na afloop nog niet zeker van mijn zaak, maar bleek Roy Eefting nog net voor te zijn gebleven.  Maar ik denk dat de mensen hebben kunnen zien hoe mooi dit onderdeel is en dat het onzin is om te veronderstellen dat je dit zomaar even wint.”

Wild moest in volle finale van de afsluitende puntenkoers nog een aanval van Amy Pieters pareren. Ze wist de kloof te dichten, maar moest het wel uit haar tenen halen, zo verklaarde ze na afloop. “Ik heb natuurlijk geen ideale aanloop gehad naar dit NK Omnium. Pas een week of drie ben ik weer in training en daarbij lag de nadruk niet op duurritten, maar vooral op krachttraining. Ik heb wel mijn ervaring mee. Je kent natuurlijk alle trucjes wel, bijvoorbeeld om je goed te positioneren in de afvalkoers. Bij die aanval van Amy kon ik haar geen ruimte geven, als ze de volle tien punten pakte, moest ik minimaal tweede worden. Uiteindelijk mengden we ons allebei niet meer in de strijd om de punten, toen was het bij ons allebei op en toen wist ik dat het binnen was.” Nina Kessler won het brons.

Bij de junioren wist Loe van Belle in de afsluitende puntenkoers Bram Leerkes van de koppositie te verdringen. Noel Luijten eindigde als derde. Bij de junior-vrouwen was Daniek Hengeveld de sterkste. Sofie van Rooijen won het zilver, Yuli van der Molen het brons.

Foto: Gert Bonestroo

Top