Apeldoorn wil nieuw EK op Road to Paris voor wielertalenten

APELDOORN – De Nederlandse wielerploeg was ook op de slotdag van het Europees Kampioenschap op de baan in Apeldoorn succesvol. Met tal van andere wielernaties stalen de pupillen van coach Fulco van Gulik de afgelopen zes dagen de show op hun eigen wielerpiste in Apeldoorn. Een stip aan de horizon voor zowel hen als organisator Libéma Profcycling is de kandidatuur voor het Europees Kampioenschap Baanwielrennen voor elite in 2024. Samen met de gemeente Apeldoorn, de provincie Gelderland en de KNWU wil Libéma dan een belangrijke generale repetitie voor de Olympische Spelen van Parijs organiseren. Voor de sterren van dit toernooi is dan wellicht de cirkel rond.

De slotdag stond in het teken van de koppelkoersen en de keirin. De eerste titel van de dag ging in de koppelkoers voor junior-vrouwen naar de Britten Millie Couzens en Zoe Backstedt, die individueel ook al succesvol waren op dit toernooi. De Britten heersten op dit onderdeel vanaf het begin, de Duitsers wisten zich via het nemen van een ronde naar zilver te rijden. Tot het allerlaatst was de strijd om brons met de Italianen spannend. Van der Molen en Veenhoven losten nog af net voor de streep en zagen de Italianen passeren, maar konden toch het brons in ontvangst nemen. Veenhoven: ”Dat was een fout, maar over de hele race waren we tevreden. De Britten staken er boven uit, maar voor de andere medailles was het tot het laatst spannend.” Van der Molen was blij het toernooi af te kunnen sluiten op het podium. ”We hadden deze week allebei al het gevoel dat we goed mee konden doen met de Europese top, maar toen grepen we net naast de medailles. Mooi dat we hier dan toch met brons het toernooi af kunnen sluiten.” Bij de junioren werd ook het Britse volkslied gespeeld na de zege van Josh Charlton en Joshua Giddings.
Op de keirin werden de Nederlandse troeven in de halve finales uitgeschakeld. De overwinningen gingen naar de Russin Ksenia Andreeva en haar landgenoot Mikhail Iakovlev. De Italiaanse vrouwen wonnen de koppelkoers voor vrouwen en kregen daarbij Nederland (tweede) en Rusland (derde) mee op het podium. Voor Maike van der Duin betekende dit haar vierde medaille op vier onderdelen, ze werd al Europees kampioene op de scratch eerder deze week. Raaijmakers vond zilver het hoogst haalbare. “Maike en ik waren supergemotiveerd, maar we reden hier onze eerste koppelkoers samen. We kunnen zeker nog verbeteren in de toekomst. De Italianen waren supergoed op elkaar ingespeeld en waren gewoon beter. Dus we hebben in de strijd om het zilver het hoogst haalbare voor vandaag gerealiseerd.” Van der Duin stond telkens op het podium bij alle vier de deelnames van dit toernooi. ”Ik ben nog maar tweedejaars en 19 jaar oud. Vorig jaar was ik blij met één medaille op dit EK, nu heb ik er vier, waaronder een titel. Het bewijst dat ik dit jaar een enorme stap gezet heb.’’ Philip Heijnen en Vincent Hoppezak maakten het succes compleet door derde te worden in de afsluitende koppelkoers voor de beloften-mannen. Heijnen stond ook op affiche van het toernooi en eiste ook in de wedstrijd een hoofdrol op met zijn vaste koppelmaatje. ‘’Ik was niet tevreden na afloop van de puntenkoers, ik was daar veel te gespannen, maar dit maakt alles goed. Het is zo lekker om het toernooi zo af te sluiten.’’ De Britten wonnen dit onderdeel, de Russen hadden zilver.

Talentcoach Fulco van Gulik blikte tevreden terug op het toernooi. ‘’Met tien medailles – en drie titels – presteerden we sterk op dit Europese Kampioenschap in eigen huis. Ik ben vooral blij met de progressie die deze groep laat zien en met de sfeer in de groep. Natuurlijk is het prettig dat je die zaken ook weerspiegeld ziet in resultaten. Op de duuronderdelen bij de beloften heeft iedereen een medaille weten te behalen, dat is toch vrij uniek. Voor sommigen onder onze deelnemers was het een bewijs dat ze op de goede weg zitten, anderen weten dat er nog werk aan de winkel is. Daar is zo’n toernooi goed voor.’’

Ook organisator Libéma Profcycling toonde zich bij monde van projectleider Rens Kamphuis content. Het evenement paste perfect in de ambitie om het EK Baanwielrennen voor elite in 2024 te organiseren. ‘’We zijn blij dat we er, in deze voor evenementen toch lastige tijden, in geslaagd zijn dit kampioenschap te organiseren en tot een succes te maken. Uiteraard met een fikse en zeer gewaardeerde extra inspanning van alle medewerkers en vrijwilligers. Met op de slotdagen het momenteel maximumaantal toegestane bezoekers op de tribunes en een strikt coronaprotocol voor de renners, begeleiders en crew. We hebben talenten aan het werk gezien waarvan we in de toekomst verwachten dat zij ook op grote elite-toernooien om de medailles zullen gaan strijden. Ook Nederlandse talenten die normaal gesproken hun trainingsarbeid hier in Omnisport verrichten en er nu oogsten. Al met al blikken we heel tevreden terug.’’

Foto: Gert Bonestroo

Top