Vijfde dag EK Baan brengt opnieuw oranje succes

APELDOORN – Na een dag zonder eremetaal hoefde de Nederlandse baanploeg op de vijfde wedstrijddag niet lang te wachten op een medaille. Steffie van der Peet reed op de 500 meter naar zilver bij de beloften-vrouwen. Het bleek een opmaat naar meer, want ook Maike van der Duin won een – derde – medaille. Zij deed dat met zilver op het omnium. Nederland gaat de slotdag in met drie titels en zeven medailles op zak.

Steffie van der Peet hoefde in het eerste medailleonderdeel van de dag – de 500 meter – alleen de Russische Yana Tyschenko voor zich te dulden. Het brons ging naar de Duitse Alessa Propster. De Zuid-Hollandse was in haar element met de behaalde medaille. ”Ja ik ben hier heel blij mee. Ik was vooraf helemaal niet bezig met wie er verder reden en wat voor kansen ik mezelf toedichtte, maar was gefocust op mijn eigen prestatie. Hoewel ik op het WK in Berlijn wel echt sneller was, denk ik dat dit een mooie rit was. Mijn tweede ronde is mijn troef en dat bleek ook nu. Zo mooi om hier op het podium te staan op onze thuisbaan.’’

Later op de dag was Maike van de Duin goed voor haar derde EK-medaille op het derde onderdeel waarop ze uitkwam in Apeldoorn. Eerder won ze goud op de scratch en brons op de afvalkoers. Uiteraard was goud het grote doel. ‘’Maar uiteindelijk ben ik trots en blij met zilver op dit omnium. Na de eerste onderdelen stond ik niet zo hoog als ik gewild had, maar dankzij winst in de afvalkoers, had ik in de afsluitende puntenkoers uitzicht op een medaille. Ik heb gestreden voor het goud, maar ben tevreden met het zilver.” Zondag komt Van der Duin met Marit Raaijmakers in actie op de koppelkoers.

De Russen imponeerden opnieuw met vijf Europese titels. Nikita Kalachnik won de keirin voor junioren, Mikhail Lakolev de sprint bij de mannen-beloften, Alena Ivachenko de puntenkoers voor junior-vrouwen, Yana Tyschenko dus de 500 meter en Alina Lysenko de keirin voor junior-vrouwen. Ook Portugal (goud voor Maria Martins op het omnium WU23), Denemarken (Matias Malmberg op het omnium beloften-mannen) en Tsjechië (Milan Kadlec bij de puntenkoers voor junioren) veroverden een Europese titel.

Als intermezzo van het programma werd Kirsten Wild door burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn in het zonnetje gezet voor haar bronzen medaille op de Olympische Spelen van Tokyo.

Foto: Gert Bonestroo

Top