De Russen domineren vierde dag van EK Baan

Op dag vier van het Europees kampioenschap op de baan voor beloften en junioren in Apeldoorn waren met name de Russen ijzersterk met vier gouden medailles en de Britten deden met twee Europese titels ook sterk mee. De Nederlandse ploeg kwam dichtbij eremetaal, maar stond voor het eerst in vier dagen niet op het ereschavot. Yuli van der Molen (vijfde omnium junior-vrouwen) en Lonneke Uneken (zesde puntenkoers beloften-vrouwen) waren dichtbij succes.

Van der Molen is met haar twee vlechten een opvallende verschijning in het peloton van de junior-vrouwen, maar ook met haar koersstijl valt de Nederlandse op. In het uit vier onderdelen bestaande omnium ging ze de afsluitende puntenkoers in op de vierde stek. Met een aantal sterke sprints behield ze tot het laatst uitzicht op het erepodium, maar na een attractieve koers kwam ze als vijfde in de uitslag terecht. Philip Heijen werd tiende op de puntenkoers bij de mannen, waar Lonneke Uneken op dat onderdeel zesde werd bij de beloften-vrouwen. Tijmen van Loon drong door tot de kwartfinales van het sprinttoernooi.

Van der Molen baalde natuurlijk best even na afloop. ‘’Ík had hier graag een medaille gehaald. Dat wil je altijd, maar mijn familie zat op de tribune en ik stond er best goed voor. Maar tijdens de wedstrijden waren er veel rensters die er vooruit reden en de punten pakten. Ik hoopte dat anderen het dicht zouden rijden, maar misschien had ik vaker zelf moeten reageren. Je moet nu eenmaal gokken en snel beslissingen nemen op zo’n onderdeel. Eerst was ik vooral teleurgesteld, maar nu kan ik er best mee leven. Ik ben trots op mijn omniumtoernooi, ik was toch vijfde en heb er voor gestreden. Zondag is er nog een kans op de koppelkoers, die ik samen met Nienke Veenhoven rijdt. We waren er allebei al eens dichtbij en misschien lukt het samen wel.’’

Het publiek in Apeldoorn zag een aantal attractieve wedstrijden in Omnisport, met twee spannende ontknopingen in het omnium voor junioren waarin Millie Couzens en Joshua Tarling voor Brits succes zorgden. Italiaans succes was er in de puntenkoers voor beloften-vrouwen waar Silvia Zanardi de zege greep. En verder klonk het Russisch volkslied maar liefst vier keer met dank aan de indrukwekkende overwinningen van Alina Lysenko (500 meter junior-vrouwen), Vlas Schichkin (puntenkoers beloften-mannen), Nikita Kalachnik (sprint junior-mannen) en Yana Tsychenko (sprint junior-vrouwen). Zaterdag en zondag wacht er opnieuw een aantrekkelijk programma met meer dan voldoende kansen op Nederlandse topklasseringen en eremetaal.

Foto: Gert Bonestroo

Top