Records sneuvelen op derde dag EK Baanwielrennen

APELDOORN – Dat een nieuwe lichting staat te trappelen om zich op de wielerkaart te zetten, bleek ook op de derde dag van het Europees Kampioenschap op de baan voor beloften en junioren in Apeldoorn. Zoe Backstedt verbeterde het wereldrecord op de individuele achtervolging voor junior-vrouwen, nadat de Britse een dag eerder met haar ploeggenoten ook al een wereldrecord uit de boeken reed in de teamachtervolging. Maar ook de Nederlandse vrouwen lieten zich opmerken. Mylène de Zoete, Amber van der Hulst, Marit Raaijmakers en Lonneke Uneken reden naar een nieuw Nederlands record op de ploegachtervolging. Het leverde het oranje kwintet uiteindelijk brons op. En voor Daan Kool was het goud op de kilometer.

Kool veroverde zijn eerste Europese trui en dat op zijn thuisbaan in Apeldoorn. Op de kilometer voor beloften-mannen stond er geen maat op de Nederlander. Die was dolblij met goud en de trui van Europees kampioen. “Ik had al podiumplekken op EK’s, maar nog geen titel. Ik was gisteren op de teamsprint heel sterk en stapte vandaag goed uitgerust en met vertrouwen uit mijn bed. Ik wilde in de 1.01 rijden en dan zien waar het toe zou leiden. De tijd was goed – ondanks dat ik bij de start net te vroeg weg wilde en dus wat haperde – en toen was het afwachten wat de anderen zouden doen. Eén voor één wisten ze mijn tijd niet te verbeteren en dan is het zó gaaf dat ik hier weet te winnen.’’ In drie dagen behaalde Nederland nu al drie titels, elke dag één.

Een tweede Nederlandse succes kwam op naam van Mylène de Zoete, Amber van der Hulst, Marit Raaijmakers en Lonneke Uneken. Nadat ze in de eerste ronde al het Nederlandse record verbeterden, wisten ze in de strijd om de derde laats het brons te veroveren. Met een net van een breuk herstelde Mylène de Zoete en nieuwkomer Lonneke Uneken in de gelederen. Amber van der Hulst: ”We zijn twee weken geleden het commitment aangegaan om hier te gaan voor het beste resultaat. Dat we dat traject nu beëindigen met brons, daar mogen we allemaal heel blij mee zijn.” Marit Raaijmakers noemt het een begin: ”We wisten niet goed wat het niveau op het toernooi zou zijn. Als je kijkt naar het feit dat we nog maar twee weken met deze groep getraind hebben en dat we hier toe in staat zijn, daar mogen we trots op zijn. Het is het begin van een mooie route richting de Olympische Spelen van Parijs wat mij betreft.” Het goud ging hier naar Italië. Bij de mannen won Rusland overtuigend de ploegachtervolging bij de beloften-mannen.

Zoe Backstedt wist haar grenzen ook opnieuw te verleggen. In de kwalificatie reed ze met 2.17,489 een wereldrecord op de individuele achtervolging voor junior-vrouwen. Een dag eerder maakte ze ook al deel uit van de winnende formatie in de ploegachtervolging. Ook toen sneuvelde een wereldrecord. Ze werd later op de dag ook opnieuw Europees kampioene. Bij de junioren zag het publiek een spectaculaire race waarin Benjamin Boos vergeefs probeerde de Italiaan Samuele Bonetto probeerde te achterhalen. Uiteindelijk blies de Duitser zichzelf op, waarna de Italiaan er met het goud er vandoor ging.’’ De titel op de sprint voor junior-vrouwen tenslotte ging naar de Russische Alina Lysenko.

Foto: Gert Bonestroo

Top