Nieuwe lichting steelt de show in Apeldoorn

APELDOORN – Met de Olympische Spelen van Tokyo nog vers in het achterhoofd zag het publiek op de tribunes in Omnisport of op de livestream een nieuwe lichting nadrukkelijk op de deur kloppen om ook op jacht te mogen naar roem in de komende jaren. Zo wisten de Britse junior-vrouwen het wereldrecord te verbeteren op de ploegachtervolging. Van Nederlandse zijde reed dit keer Maike van der Duin naar de Europese titel op de scratch.

Maike van der Duin komt vier keer in actie op dit Europese kampioenschap. Na het brons op de afvalkoers van gisteren, was er nu het goud voor de Drentse op de scratch. Van der Duin zag in de finale een Zwitserse en Belgische concurrente wegrijden. Vooral de laatste hield zenuwslopend lang stand. Maar de 19-jarige Drentse ging op twee ronden voor het einde vol vertrouwen aan, passeerde de stilgevallen Zwitserse en vervolgens reed ze naar en voorbij de Belgische Katrijn Declercq naar het goud. Vorig jaar won Van der Duin zilver op dit onderdeel door het wiel te kiezen van de favoriete Martina Fidanza. Nu ging ze zelf aan. ‘’Ik hield Fidanza wel in de gaten, maar het doel was wel degelijk om zelf voluit de sprint aan te gaan. Toen de Italiaanse leek te twijfelen en naar mij keek, wist ik dat ik het plan moest uitvoeren. Dat is geweldig gelukt. En dat op mijn thuisbaan in Apeldoorn, waar ik altijd train. Voor de ogen van mijn ouders, mijn vriend en familie. Dan realiseer je jezelf opeens wat je gedaan hebt.’’

Blijdschap bij al die nieuwe kampioenen vandaag natuurlijk. Zoals bij Zoe Backstedt die met Grace Lister, Madelaine Leech en Millie Couzens naar een nieuw wereldrecord snelde op de ploegachtervolging voor junior-vrouwen met hun tijd van 4.21.417 waarmee men de tijd van Italiaanse sterren als Paternoster en Consonni uit de boeken reed. En daarmee waren de Britse vrouwen in de wolken. Backstedt: ‘’We waren niet helemaal zeker, maar toen we het hoorden van de coach hebben we flink staan schreeuwen en juichen. Het is geweldig dat we dit als team wisten te realiseren. Dit toernooi verloopt geweldig voor ons. Nu konden we niet beter presteren. Natuurlijk is het een droom van ons allemaal om ooit gevraagd te worden voor de eliteploeg en zelfs ooit naar de Olympische Spelen te gaan.”

En er mochten meer renners en naties dromen van toekomstig succes. De Duitser Willy Leonhard Weinrich won de kilometer voor junioren, de Britse junior-vrouwen wonnen zoals gezegd de ploegachtervolging in een nieuw wereldrecord. Ook de Britse junior-mannen grepen het goud op dit onderdeel. Een derde Britse gouden plak was er voor de teamsprinters bij de beloften-mannen. Op de afvalkoers voor junior-vrouwen was het Alina Moiseeva uit Rusland die het goud greep. De Russen hoorden ook het volkslied spelen na afloop van de teamsprint voor beloften-vrouwen. Op de scratch voor beloften was de titel voor Rodrigo Caixa uit Portugal, terwijl de Tsjech Matyas Koblizek de afvalkoers bij de junioren op zijn naam bracht.

Fotograaf: Gert Bonestroo

Top