Nederland begint EK Baan op thuispiste met goud en brons

APELDOORN – Op de openingsavond van het Europees Kampioenschap op de baan voor beloften en junioren klonk het Italiaanse volkslied het meest, maar Nederland liet zich nadrukkelijk opmerken met goud voor Maikel Zijlaard op de afvalkoers bij de beloften-mannen en een bronzen plak voor Maike van der Duin op dit onderdeel voor de beloften-vrouwen.

Van der Duin behaalde de eerste medaille voor Nederland. Op het onderdeel afvalkoers moest de renster uit het Drentse Assen alleen de Italiaanse Chiara Consonni en de Portugese Maria Martins voor laten gaan. Toen was het Maikel Zijlaard die het publiek helemaal op de banken kreeg door naar de Europese titel te rijden. In de slotfase wist hij zijn Duitse tegenstander Tim Thorn Teutenberg en de Brit William Tidball naar zilver en brons te verwijzen. Zijlaard: ‘’Dit is een opsteker die ik gewoon even nodig had. Op de weg kwam het er dit jaar niet uit zoals ik wilde. Toen heb ik van dit EK op de baan een groot doel gemaakt en we hebben heel hard gewerkt om hier goed te zijn. Als je dan Europees kampioen kunt worden, dan geeft dat wel een enorme boost. We trainen hier natuurlijk altijd op de baan, maar hier een topwedstrijd rijden en het publiek – waaronder je familie en vriendin – tekeer horen gaan, dat is echt super. Als je ooit zo’n titel haalt, dan wil je dat in Apeldoorn.’’

Eerder won Van der Duin brons. Ze startte sterk, maar kreeg het zwaar toen de besten in koers over bleven. “Maar toen we nog met vier waren, heb ik alles gegeven om een medaille te halen. Ik moest gewoon dat brons binnen halen en ben heel blij dat dit gelukt is” zei Van der Duin na afloop van de huldiging. Van der Duin komt in totaal vier keer in actie op dit Europees kampioenschap op haar thuisbaan. De druk is met een eerste medaille van de ketel, maar de 19-jarige Drentse is nog niet tevreden. “Natuurlijk willen we scoren op onze thuisbaan. Maar we wisten dat we klaar waren voor dit kampioenschap, daar hebben we keihard voor getraind. Dit is een teken dat we inderdaad goed bezig zijn geweest. Hopelijk zit er nog meer in.”

Lonneke Uneken werd zesde op de individuele achtervolging bij de beloften-vrouwen. ‘’De tijd was beter dan ik op training reed, maar ik had gehoopt nog een keer in actie te mogen komen later op de dag” aldus de Groningse over het vervolg van het toernooi waarin alleen de beste vier strijden om de medailles. Nienke Veenhoven werd vijfde op de scratch voor de junior-vrouwen. Ging op medaillekoers de laatste ronde in, maar zag nog een aantal concurrentes passeren. “Ik baal er wel een beetje van, achteraf had ik op twee ronden vol aan moeten gaan toen het even stil viel. Nu zat ik nog steeds goed, maar konden er nog een paar over me heen komen.”

Op de scratch voor junioren ging Justus Willemsen strijdend ten onder. De Apeldoorner ging met voorsprong de slotfase in, maar zag de concurrentie op vier ronden van het einde meedogenloos passeren. Willemsen kreeg in ieder geval het thuispubliek op de banken met zijn halve ronde voorsprong. De Italiaanse rensters Chiara Consonni (afvalkoers vrouwen -23), Silvia Zanardi (individuele achtervolging vrouwen -23) en Valentina Basilico (scratch junior-vrouwen) lieten het Italiaanse volkslied drie keer klinken. Ook de Duitser Tobias Buck (individuele achtervolging mannen -23) en Philip Mathiesen uit Denemarken (junioren scratch) behaalden een Europese titel op de openingsdag. De Russen wonnen uiteindelijk de finale van de teamsprint voor junior-vrouwen en de Britten haalden met goud op de teamsprint voor junioren de laatste titel binnen.

Foto: Gert Bonestroo

Top