Wielerbaan Omnisport heeft Apeldoorn op de sportkaart gezet

APELDOORN – Hoewel Omnisport pas in 2008 de deuren opende, heeft de wielerbaan Apeldoorn nadrukkelijk op de internationale sportkaart gezet. Van 17 tot en met 22 augustus verwelkomt Libéma Profcycling het Europees kampioenschap baanwielrennen voor beloften en junioren, waarmee weer een nieuwe lichting baantoppers om de medailles gaat strijden op de piste van Apeldoorn. Vele wielergrootheden als Kirsten Wild, Laura Kenny, Gregory Baugé, Chris Hoy en Harrie Lavreysen gingen deze jongeren voor.

Nederland kende voor de opening van de wielerpiste in Apeldoorn in 2008 geen baan meer waar – volgens de aangescherpte regels van de internationale wielerbond UCI – internationale topwedstrijden gehouden mochten worden. Sportpaleis Alkmaar en Velodrome Sloten voldeden niet aan deze voorwaarden, al worden deze banen algemeen erkend als Nederlands sporterfgoed en als bakermat voor vele wielergeneraties. Met de opening van Omnisport bouwde Libéma voort op de fundamenten van de onoverdekte betonnen baan die door wielervereniging De Adelaar decennialang werd gebruikt en waar al veel Nederlandse toppers hun opwachting hadden gemaakt.

Maar Omnisport gaf het baanwielrennen een nieuwe impuls. Sinds die tijd trainen de talenten en de wereldtoppers die ons land rijk is, vrijwel wekelijks in Apeldoorn. In tijden van corona draaiden de olympiagangers van Tokyo 2020 vrijwel hun volledige voorbereiding van de laatste anderhalf jaar in de Gelderse sporttempel. Baantoppers als Kirsten Wild en Elis Ligtlee (olympisch kampioene keirin 2016) gaven al eens aan dat de stap om te gaan baanwielrennen vanuit hun respectievelijke woonplaatsen Zwolle en Eerbeek een stuk gemakkelijker te maken was dan wanneer zij telkens naar Noord-Holland hadden moeten afreizen. Daarmee gaf Omnisport een nieuwe lichting oostelijk talent ook een kans om eerst nationaal en later ook internationaal door te breken.

Het komende EK is bepaald niet het eerste topevenement dat plaats vindt in Omnisport. Al in 2011 was de Apeldoornse piste gastheer van een wereldkampioenschap voor de absolute baantop in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen. In 2018 was de baan opnieuw het decor van de strijd om de regenboogtruien tussen de beste baanrenners van de wereld. Maar ook WK’s Para-cycling (voor sporters met een lichamelijke beperking), een wereldbeker, Europese kampioenschappen voor elite en zelfs een heuse zesdaagse werd er in 2009 gehouden in Omnisport. Een editie voor drietallen in plaats van de gebruikelijke tweetallen en met Leon van Bon – Apeldoorns sportman met verdiensten op weg en baan – kreeg dat evenement zelfs een lokale winnaar. En komende week komt er dus een nieuwe lichting baantalent in de baan om zich te tonen aan de internationale volgers.

Er zal dus bij voorbaat geschiedenis worden geschreven in Apeldoorn. Je kunt als toeschouwer zelf kijken welke nieuwe Nederlandse maar ook buitenlandse baansterren zich aandienen. Zij zullen ongetwijfeld in de toekomst nog eens hun opwachting maken op de wielerbaan in Omnisport. Zoals je in het verleden op deze piste wellicht Elis Ligtlee, Kirsten Wild, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen al zag schitteren. Tickets zijn te koop via de website, hier vind je ook het programma van dit EK voor beloften en junioren op de baan in Apeldoorn.

Top