27 landen melden zich voor EK Baanwielrennen Apeldoorn

APELDOORN – Ruim 450 deelnemers uit 27 landen nemen van 17 tot en met 22 augustus deel aan het Europees Kampioenschap Wielrennen op de baan voor beloften en junioren in Apeldoorn. Alle succesvolle wielerlanden van de afgelopen Olympische Spelen uit Tokyo melden zich, met de Nederlanders en de Britten voorop. Maar ook Duitsland. Rusland, Frankrijk, Italië en Denemarken hebben een grote afvaardiging ingeschreven bij de Europese wielerbond UEC, maar ook kleine afvaardigingen en zelfs eenlingen uit landen als Hongarije, Zweden en Noorwegen zijn van de partij.

De Nederlandse talentcoach Fulco van Gulik gaf eerder al aan te hopen de succesvolle lijn van de afgelopen twee edities door te kunnen trekken met zijn talenten. “Er waren weinig wedstrijden, maar waar we de concurrentie opzochten, deden we mee voor de prijzen. Er is hard gewerkt om ook in Apeldoorn te schitteren door een groep die weet dat de strijd om de olympische startplekken voor Parijs (2024) en Los Angeles (2028) weer geheel open ligt .’’ Van Gulik heeft met bijvoorbeeld Maike van der Duin, Lonneke Uneken, Marit Raaijmakers en Mylene de Zoete rensters in huis die al eerder scoorden op kampioenschappen op de baan en weg voor beloften-vrouwen. Bij de sprinters stonden Daan Kool en Steffie van der Peet al vaker op het ereschavot, ook al in hun juniorentijd. Zij voeren een sterke groep aan met ook nog renners als Maikel Zijlaard en Philip Heijnen die hopen te scoren bij de beloften. De gehele KNWU-selectie vind je hier.

Nadat eerder olympisch kampioenen als Elis Ligtlee en Harrie Lavreysen Europese titels bij de beloften veroverde, is het nu dus tijd voor een nieuwe lichting om op de deur te kloppen. Ook alle andere landen kijken in Apeldoorn al nadrukkelijk naar de toekomst. Er zal dus bij voorbaat geschiedenis worden geschreven in Apeldoorn. Je kunt als toeschouwer zelf kijken welke nieuwe Nederlandse maar ook buitenlandse baansterren zich aandienen. Zij zullen ongetwijfeld in de toekomst nog eens hun opwachting maken op het Accoya hout in Omnisport. Zoals je in het verleden op deze piste wellicht Kirsten Wild, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen al zag schitteren. Tickets zijn te koop via de website https://www.ekbaanwielrennen.nl, hier vind je ook het programma van dit EK voor beloften en junioren op de baan in Apeldoorn.

Foto: Gert Bonestroo

Top