Olympische successen motiveren Nederlandse deelnemers EK Baan Junioren & Beloften

APELDOORN – Nederland was zeer succesvol op de wieleronderdelen van de Olympische Spelen in Tokyo afgelopen week. Op een groot scherm volgden de beloften en junioren, die trainen voor het EK op de baan van 17 tot en met 22 augustus, de verrichtingen. En ze haalden daar een flinke portie motivatie uit.

De NOS kwam bij zo’n kijkpauze vorige week een item draaien. Het was een pauze, want er wordt door de Nederlandse beloften en junioren uiteraard hard getraind om straks tijdens het EK Baan op hun thuispiste hoge ogen te gooien. Net zo hoog als de olympische baanrenners dat voordeden in Tokyo. Met olympische titels voor de teamsprinters mannen, Shanne Braspennincx op de keirin en Harrie Lavreysen op de sprint en nog meer medailles voor Jeffrey Hoogland (zilver), Kirsten Wild (brons) en Lavreysen (brons) bewees Nederland op het hoogst denkbare sportpodium een toonaangevende wielernatie op de piste te zijn. Zeker als je in aanmerking neemt dat de teamsprinters bij de vrouwen en de koppels op de madison voor vrouwen en mannen maar net naast eremetaal grepen.

‘’Ik denk dat we dit nooit normaal moeten gaan vinden, dat de beste twee sprinters van de wereld uit ons land komen en in een finale om het goud strijden’’ liet Maikel Zijlaard weten aan de NOS nadat Lavreysen en Hoogland in drie manches de olympische finale op de sprint betwist hadden. ‘’Als talentengroep zien we ze normaal op de baan na of voor onze trainingen’’ vertelde Mylene de Zoete over de topsporters die op dat moment voor olympisch goud, zilver en brons zorgden en er de meest succesvolle editie van de Spelen voor het wielrennen ooit van maakten. Olympisch kampioene op de tijdrit Annemiek van Vleuten nam bovendien ook ooit deel aan het WK achtervolging in Omnisport en veel andere medaillewinnaars uit het buitenland draaiden ook al hun rondjes op het Apeldoornse Accoya hout.

En de talenten van de KNWU laven zich ondertussen aan de successen. Zoals Steffie van der Peet, die de afgelopen edities van de EK’s op de baan voor junioren en beloften al regelmatig medailles won op de sprintnummers. Nu richt ze haar pijlen op de Olympische Spelen van Parijs 2024, waar ze op de teamsprint hoopt uit te komen. “Ik sta pas aan het begin van mijn carrière. Als ik om me heen kijk zal ik nog heel veel stappen moeten maken en uitdagingen moeten aangaan om bij de elite-vrouwen mee te doen voor de prijzen. Maar ik zie ook dat ik al vele stappen vooruit heb gemaakt, zoals in de teamsprint en op de individuele onderdelen. Tussen het heden en de hoofddoelen Olympische Spelen in Parijs 2024 en Los Angeles 2028 liggen nog diverse EK’s, WK’s en de Nations Cups. Allemaal grote uitdagingen. Ik wil genieten van alle wedstrijden die op mijn pad komen.’’

Nadat olympisch kampioen Harrie Lavreysen zelf Europese titels bij de beloften veroverde, is het nu dus tijd voor een nieuwe lichting om op de deur te kloppen. En ervoor te zorgen dat Nederland succesvol blijft op de Spelen van 2024 en 2028. Er zal dus bij voorbaat geschiedenis worden geschreven in Apeldoorn. Je kunt als toeschouwer zelf kijken welke nieuwe Nederlandse maar ook buitenlandse baansterren zich aandienen. Zij zullen ongetwijfeld in de toekomst nog eens hun opwachting maken op het Accoya hout in Omnisport. Zoals je in het verleden op deze piste wellicht Elis Ligtlee, Kirsten Wild, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen al zag schitteren. Tickets zijn te koop via de website, hier vind je ook het programma van dit EK voor beloften en junioren op de baan in Apeldoorn.

Foto: Gert Bonestroo

Top