Büchli, Wiebes en Raaijmakers winnen derde titel op NK Baan

APELDOORN – Matthijs Büchli en Lorena Wiebes wisten op de slotdag zowel de afvalwedstrijd als de koppelkoers te winnen. Samen met de eerder door hen gewonnen scratch kwamen zij daarmee op drie nationale titels. Wiebes won de koppelkoers met Marit Raaijmakers, die er na winst op de achtervolging en puntenkoers ook in slaagde een derde nationale titel te veroveren. Daarmee werden deze duurrenners de meest succesvolle renners van deze nationale titelstrijd. Tijmen van Loon (kilometer) en Kimberly Kalee (500 meter) wonnen de laatste snelheidsonderdelen van dit NK, dat verreden werd in Omnisport Apeldoorn.

Lorena Wiebes begon haar gouden dag met het goud op de NK Afvalkoers. Op dit korte onderdeel liet de renster van DSM Nina Kessler (tweede) en Marjolein van ’t Geloof (derde) achter zich. ”Ik heb nog niet zo heel veel ervaring op dit onderdeel, maar heb natuurlijk mijn sprint als wapen. Het begin was wat hectisch en zelfs even ronduit gevaarlijk. Ik wil graag winnen, maar me blesseren is ook weer niet de bedoeling. Maar later werd het overzichtelijker en ik kon het gelukkig afmaken” liet Wiebes weten.

Kimberly Kalee won daarna de 500 meter voor vrouwen. De renster uit de talentenselectie van Bas de Bever kreeg Lonneke Geraerts (zilver) en Nienke Dullemond (brons) mee op het erepodium. ‘’Ik zette vooral in op een goede tijd. Dat kon nog wat sneller, maar dat komt ook omdat we nog aan het opbouwen zijn naar komend voorjaar wanner we internationale wedstrijden gaan rijden. Uiteindelijk is het mooi dat je de snelste tijd weet te realiseren en dat je het kunt bekronen met een rood-wit-blauwe trui.’’

Matthijs Büchli wist daarna overtuigend de afvalkoers te winnen. De renner van BEAT bleef in de finale over met het Willebord-duo Sten Verzijl en Philip Heijnen maar wist het tweetal met een oplettende race te verslaan. In 2021 werd de Noord-Hollander nog olympisch kampioen teamsprint met Team NL maar snel daarna zette hij in op de wegwedstrijden en duuronderdelen op de piste. ‘’Ik merk in vergelijking met een jaar geleden dat ik nu we echt mede de wedstrijd kan maken. Ik won de scratch op een manier die niet bij een oud-sprinter past, door zelf op en over twee aanvallers te gaan. Met de afvalkoers is dat het onderdeel aar ik ook wel voorzichtig internationale ambities heb.’’

Marit Raaijmakers en Lorena Wiebes hadden dit NK al twee individuele onderdelen gewonnen bij de vrouwen, daar kwam in hun afsluitende nummer – de koppelkoers – een gezamenlijke derde gouden plak bij. Op het NK Madison bleven zij Juliet Eickhof en Mylene de Zoete (tweede) en Nina Kessler – Marjolein van ’t Geloof (derde) voor. Tot tevredenheid van Wiebes, maar ook Raaijmakers was content in Apeldoorn. ”Lorena en ik reden hier vorig jaar zonder gezamenlijke training en werden toen derde. Nu met twee trainingen was het al goud. Ik heb relatief veel ervaring op dit onderdeel en Lorena’s sprint is een absolute troef. Samen was dat een onverslaanbare combinatie vandaag.’’

Tijmen van Loon liet zich daarna als nieuwe nationaal kampioen op de kilometer kronen. Nadat hij eerder dit toernooi op de sprint en de keirin achter wereldkampioen Harrie Lavreysen zilver had gepakt, was er nu een rood-wit-blauwe trui voor hem. De renner van BEAT bleef in Omnisport Lars Romijn (zilver) en Daan Kool (brons) voor. ‘’Tegen Harrie wist ik op de andere twee sprintonderdelen dat zilver eigenlijk het hoogst haalbare was. Hier lag mijn kans op rood-wit-blauw en ik ben heel blij dat het gelukt is die trui mee naar huis te nemen.’’

Het slotnummer werd de koppelkoers voor de mannen. Dat bleek vooral een tweestrijd tussen het koppel Philip Heijnen en Matthijs Büchli en Casper van Uden met Yanne Dorenbos. Met een verdienstelijke (bronzen) rol voor het jonge Adelaar-duo Justus Willemsen-Elmar Abma. In de laatste sprints wisten Büchli en Heijnen het goud definitief aar zich toe te trekken. Heijnen – eerder winnaar van de puntenkoers – zei: ‘’Ik ben blij met de afloop, maar de manier waarop ik de finale moest rijden is niet hoe ik normaal rijd. Ik houd van aanvallen, maar nu moest ik toch vooral Van Uden-Dorenbos in de gaten houden. Uiteindelijk is het mooi dat ik een tweede kampioenstrui verover. Voor mij het hoogst haalbare, want op de scratch en de afvalkoers was mijn koppelmaatje Matthijs Büchli gewoon te sterk.’’

Foto: Gert Bonestroo

Top