Lavreysen en Wiebes tonen snelle benen op NK Baan

APELDOORN – Op de tweede dag van het Nederlands wisten Harrie Lavreysen (keirin), Steffie van der Peet (sprint) en Marit Raaijmakers (achtervolging) een tweede nationale titel te veroveren. Ook Philip Heijnen (puntenkoers) en Lorena Wiebes (scratch) lieten zich een rood-wit-blauwe kampioenstrui aanmeten in Omnisport Apeldoorn.

Philip Heijnen liet zich als eerste Nederlands kampioen bij de elite van deze woensdag huldigen door de puntenkoers te winnen. De renner van Willebrord WV wist samen met de jonge Justus Willemsen (Adelaar) een ronde te nemen op het veld en bleek uiteindelijk de sterkste van de tweeYanne Dorenbos greep het brons. Heijnen was blij met de winst. ”Ik kwam wel naar dit NK met het doel een nationale titel te veroveren. Uiteindelijk lukte dat en dat was mooi.’’

Marit Raaijmakers was in de kwalificatie van de individuele achtervolging al overtuigend de snelste en dat bevestigde de renster van Human Powered Health in de finale. Lisa van Belle ging als tweede mee op het podium, Tessa Dijksman veroverde het brons. ‘’Dit is een belangrijk onderdeel voor me en nuttig ook met het oog op het rijden van een ploegachtervolging. Ik ging als favoriet de finale in, maar ik reken mezelf op voorhand nooit rijk. Wel mooi dat ik opnieuw een kampioenstrui win.’’

Harrie Lavreysen heeft op de tweede dag van het NK Baanwielrennen ook de keirin op zijn naam gebracht. In de finale gaf de wereldkampioen Tijmen van Loon (zilver) en Daan Kool (brons) geen kans. ”Mooi om hier het NK af te sluiten met twee nationale titels. Voor de finale van een NK ben ik nooit zenuwachtig en ik had ook niet echt een plan. Ik had een groot verzet gestoken en op anderhalve ronde ben ik aangegaan. Zo kreeg ik waar voor ik gekomen was.’’

Voor Steffie van der Peet was het NK ook geslaagd. De renster uit de sprintselectie wist in de finale van het sprinttoernooi ten koste van Kimberly Kalee naar de titel te rijden. Ruby Huisman wist het brons te veroveren. Van der Peet was content. ‘’Zowel met de afloop van dit toernooi met twee gouden plakken als met de manier waarop ik vandaag door het sprinttoernooi kwam. Ik heb relatief weinig ervaring op dit onderdeel en kon zo mooi wat nieuwe tactieken uitproberen. Daar hoop ik later op internationaal niveau van te profiteren.’’

Lorena Wiebes wist het NK scratch op haar naam te brengen. In de sprint hield ze Marjolein van ’t Geloof en Nina Kessler overtuigend van de winst. Ze leek woensdagavond altijd in controle. Als favoriete gestart werd ze uitgetest, maar ze maakte het af. ‘’Ik weet dat de anderen naar mij kijken tijdens zo’n NK en dat is ook prima. Ik heb gedoseerd de gaten dicht gereden als er werd aangevallen en hield wat over voor de sprint. Ik hoop donderdag op de onderdelen afvalkoers en koppelkoers opnieuw voor de winst mee te doen. ”

Foto: Gert Bonestroo

Top