Lavreysen, Büchli en van der Peet naar goud op NK Baanwielrennen

APELDOORN – De openingsdag van het Nederlands Kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn heeft nationale titels opgeleverd voor wereldkampioen Harrie Lavreysen (sprint), Steffie van der Peet (keirin), Brian Megens (achtervolging), Marit Raaijmakers (puntenkoers) en Matthijs Büchli (scratch). De voormalig wereldkampioen keirin won zijn eerste nationale titel op een duuronderdeel op de baan.

In de finale van het sprinttoernooi bij de mannen versloeg wereldkampioen en olympisch kampioen sprint Harrie Lavreysen Tijmen van Loon in twee manches. ”Het was een prima dag” vond Lavreysen na afloop. ”Ik vond het mooi om hier te kunnen rijden en weer voor publiek. Zo kun je toch ook weer jonge renners inspireren hoop ik. Mooi om hier weer een nationale titel mee te pikken, pas mijn tweede op de sprint. Die voegen we toe aan de verzameling.” De strijd om het brons werd in een belle in het voordeel beslist van Daan Kool.

De snelle vrouwen kwamen op de openingsdag uit op de keirin. Hier ging de titel afgetekend naar Steffie van der Peet. De renster uit de nationale sprintselectie hield Kimberly Kalee (zilver) en Caroline Groot (brons) van de titel. ”Het is best een druk seizoen geweest, maar ik vond het toch belangrijk om het NK te rijden. Ik ben wel van het winnen van nationale titels en ben er blij mee dat ik er een rood-wit-blauwe trui bij heb. Ik ben vandaag echt van mijn eigen kracht uitgegaan, omdat ik wist dat ik normaal de snelste ben in dit veld.’’
Op de individuele achtervolging voor mannen wist Brian Megens zijn nationale titel van vorig jaar te prolongeren. Het zilver ging naar Wessel Mouris, brons was voor Cesar Beilo. Megens toonde zich content in Omnisport. ”Met de 4.16 uit de kwalificatie was ik tevreden. Mijn doel was om vervolgens in de finale veilig naar goud te rijden en dat is gelukt.’’

Op de puntenkoers bij de vrouwen slaagde een kwartet erin een ronde te nemen en zij verdeelden dan ook de prijzen in Omnisport. Uiteindelijk won Marit Raaijmakers voor Lonneke Uneken en Marjolein van ’t Geloof. Raaijmakers: ‘’Ik had het goed onder controle vandaag en heb er goed voor gezorgd dat de anderen ook energie moesten gebruiken tijdens de wedstrijd. Ik ben tevreden.”
Matthijs Büchli eiste zijn eerste nationale titel op een duuronderdeel op. De voormalig wereldkampioen keirin en olympisch kampioen teamsprint wist in de finale naar de ontsnapte Patrick Bos (zilver) en Elmar Abma (brons) te rijden en soleerde afgetekend naar de winst. De renner van BEAT was er zelf ook van onder de indruk. ‘’Normaal rijd je zo’n scratch het liefst zo zuinig mogelijk om dan er in een ultieme sprint alles uit te gooien, maar ik kon vandaag echt mee de koers maken. Heel gaaf om hier de scratch te winnen.’’

Foto: Gert Bonestroo

Top