ZLM Tour 2023 start in Borsele en Veere

De ZLM Tour, die komend seizoen wordt verreden van 7 tot en met 11 juni, begint met twee etappes in de Provincie Zeeland. Gemeente Borsele en Gemeente Veere ontvangen de profkoers komend jaar met een proloog op woensdagavond in Heinkenszand en de klassieke rit over de Zeeuwse eilanden tussen Westkapelle en ’s-Heerenhoek op donderdag.

Al vele jaren is de ZLM Tour dé ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. In het verleden waren het mannen als Cavendish, Kittel, Greipel en Groenewegen die hun sprints met succes kwamen testen voor hun latere etappezeges in de Tour de France. Afgelopen jaar was het de upcoming man van Jumbo-Visma, Olav Kooij, die met drie etappezeges ook het eindklassement naar zijn hand zette. De verwachting is dat ook in deze editie weer een aantal topsprinters aan de start verschijnt in de ZLM Tour, die nog altijd verzekerd is van de steun van haar hoofdsponsor: het Zeeuwse ZLM Verzekeringen.

Thuis in Zeeland
De Zeeuwse wortels zien we ook weer terug in het etappeschema. ‘We verlenen al vele jaren onze steun aan diverse wielerevenementen in onze regio. Ik ben blij met de steun die we ook bij Zeeuwse gemeenten hebben gevonden voor de ZLM-Tour van dit jaar en waarschijnlijk ook komende jaren. Zo bieden we Zeeuws talent een kans zich te tonen in eigen provincie en inspireren we nieuwe generaties op de fiets te stappen’ aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Heinkenszand en ‘s-Heerenhoek
Gestart wordt op woensdag 7 juni met een proloog in Heinkenszand (gemeente Borsele). In die gemeente finisht ook de klassieke Zeeuwse rit een dag later, in ‘s-Heerenhoek. Het is dankzij de steun van Zeeland Refinery, gevestigd in gemeente Borsele, dat er op deze manier kan worden uitgepakt met twee etappes in de ZLM Tour.

Zowel Heinkenszand als ’s-Heerenhoek hebben de nodige wielerhistorie. In ’s-Heerenhoek – de woonplaats van veelwinnaar Jan Raas – vindt jaarlijks de EPZ Omloop van Borsele plaats. Daarbij worden in één weekend diverse internationale UCI wedstrijden verreden voor Elite dames en junioren (m/v). Het organiserende wielercomité ’s-Heerenhoek treedt ook tijdens de ZLM Tour als medeorganisator op. Het dorp kent een rijke wielerhistorie. Tussen 1947 en 1997 vond er de jaarlijkse Regenboogkoers plaats, waar menig Tour de France winnaar aan de start is verschenen.
In Heinkenszand vond in 2019 nog een finish van een ZLM Touretappe plaats na een rit vanuit het Belgische Bredene. Deze etappe werd gewonnen door Dylan Groenewegen, die later dat jaar ook zijn etappezege meepikte in de Tour de France. De finishlocatie van destijds voor het gemeentehuis aan de Stenevate vormt ook in 2023 het epicentrum van de proloog op woensdagavond.

Wederom een start in gemeente Veere
Op donderdag 8 juni start de rit naar ’s-Heerenhoek in Westkapelle, waarmee gemeente Veere opnieuw het podium biedt voor de start van de klassieke rit over de Zeeuwse eilanden. Vanaf de Zeeuwse kust rijden de renners die dag via de Oosterscheldekering naar Schouwen-Duiveland om vervolgens via de Zeelandbrug over Noord- en Zuid-Beveland te rijden. De kans is groot dat het peloton die dag in diverse waaiers uiteen wordt geslagen door de Zeeuwse wind. De ZLM Tour adopteert daarmee het parcours van de vroegere Ronde van Midden-Zeeland (recent Tacx Pro Classic) waarmee dit stukje Zeeuwse wielergeschiedenis bewaard blijft.

De ZLM Tour 2023 speelt zich na de Zeeuwse etappes verder af in Noord-Brabant en Limburg. Het verdere etappeschema voor de laatste drie dagen wordt binnenkort bekend gemaakt.

Foto 1: Peter van Rooij – Dylan Groenewegen wint in Heinkenszand – 2019

Top