Direct raak voor Olav Kooij in ZLM Tour in Kapelle

De eerste etappe van de ZLM Tour is gewonnen door Olav Kooij. De coureur van Team Jumbo-Visma toonde zich in de straten van het Zeeuwse Kapelle na een rit van 100,9 kilometer de snelste in een massasprint. Hij haalde het voor de Italianen Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix) en Elia Viviani (INEOS-Grenadiers).

De renners hadden er duidelijk zin op de omloop rond Kapelle en Wemeldinge. Ondanks de flinke wind werd in het eerste uur ruim 46 kilometer afgelegd. In het begin trok een kopgroep van vijf renners erop uit, met de Zeeuwen Wesley Mol (Bike Aid) en Thijs de Lange (Metec-Solarwatt), Arne Peters (Allinq), Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Ceriel Desal (Bingoal-Pauwels Sauces). Zij kregen echter nooit meer dan een minuut voorsprong.

In de finale probeerde Thijs de Lange nogmaals te ontsnappen, maar ook deze poging werd door het fel jagende peloton tenietgedaan. De massasprint was een kolfje naar de hand van de rappe Olav Kooij (20). Hij ging de sprint van ver af aan en won van kop af aan. “Ik ging als eerste door de laatste bocht. Gelukkig kwam er niemand meer overheen”, aldus Kooij. “Ik kwam hier naartoe voor ritwinst. Dan is het mooi als het in de eerste etappe al lukt. Dit is een mooie opsteker voor de komende etappes.”

Onder het toeziend oog van wethouder Jon Herselman, waarnemend burgemeester Fons Naterop van Kapelle en de Zeeuwse gedeputeerde Jo-annes de Bat mocht Olay Kooij uit handen van Oscar Monshouwer, algemeen directeur van ZLM Verzekeringen, de gele leiderstrui in ontvangst nemen. Ook de Skoda groene trui van het puntenklassement en de Happy Dog witte trui van het jongerenklassement gingen om de schouders van de jonge Nederlander.

Uitslag: 1. Olav Kooij, 2. Jakub Mareczko, 3. Elia Viviani, 4. Sam Welsford, 5. Arvid de Kleijn 6. Bram Welten, 7. Alexander Salby, 8. Daan van Sintmaartensdijk, 9. Tim van Dijke, 10. Joren Bloem.

 

Foto: Peter van Rooij

Top