Eerste kampioenen bekend van NK Baan Apeldoorn

APELDOORN – De openingsdag van het  Nederlands Kampioenschap op de baan in Apeldoorn werd gedomineerd door Kyra Lamberink (500 meter), Kirsten Wild (puntenkoers), Matthijs Büchli (sprint) en Joost van der Burg (individuele achtervolging), Tijmen van Loon (sprint junioren), Enzo Leijnse (achtervolging junioren), Kim Kalee (500 meter junior-vrouwen), Yuli van der Molen (puntenkoers nieuwelingen-vrouwen) en Mark Groeneveld (puntenkoers nieuwelingen). Zij wonnen de eerste titels van deze nationale titelstrijd die duurt toen met zondag.

Kyra Lamberink prolongeerde haar nationale titel. Laurine van Riessen moest haar meerdere erkennen en nam genoegen met zilver, Shanne Braspennincx veroverde het brons. “Als starter op de teamsprint is dit een onderdeel waarop ik altijd goed presteer. Het is een kwestie van heel hard openen en dan nog een ronde overleven. Ik had gelukkig marge genoeg. Maar de concurrentie is stevig, dus ik rekende mezelf zeker niet te rijk op voorhand. Maar het is een mooi begin van mijn toernooi.”

Vervolgens zag het publiek in Omnisport Kirsten Wild in haar regenboogtrui overtuigend naar de nationale titel op de puntenkoers snellen.  Amy Pieters legde beslag op het zilver, Amber van der Hulst eindigde op de derde plaats. “Het zag er misschien wel overtuigend uit, maar het kostte toch wel moeite” zei de kersverse kampioene na afloop. “Maar ik kwam relatief snel op voorsprong in de punten en kon later een ronde nemen. Het is lekker om hier het NK te beginnen met een gouden plak, je start toch wel als favoriete in deze trui.” Later op dit NK komt Wild nog in actie op de koppelkoers en de scratch.

Joost van der Burg versloeg in de finale van de individuele achtervolging Jumbo-prof Koen Bouwman. Het brons ging naar Ryan Schilt. Van der Burg was content met de titel. “Eerst behoorde ik tot de vaste kern van de ploegenachtervolging, maar dat project is gestopt. Ik miste de uitdaging van een tijdsonderdeel. Vandaar dat ik besloot voor dit kampioenschap te gaan. Het lukte met hier eindelijk mijn pr te breken en onder de 4.30 te komen.  Met Koen Bouwman had ik een prima en aansprekende tegenstander. Ik ben uiteindelijk heel blij met deze gouden plak.”

De grote finale was het sprinttoernooi bij de mannen. Matthijs Buchli wist de finale te winnen ten koste van Jeffrey Hoogland. Het brons ging naar Harrie Lavreysen. Nederland is op dit moment een zeer sterke sprintnatie. “Natuurlijk komen we hier allemaal voor twee dingen: heel snel zijn en uiteindelijk winnen. Het komt bij ons niet vaak voor dat we tegen elkaar rijden, het kan goed zijn dat we elkaar pas bij het WK weer tegen komen. Op snelheid ontliepen we elkaar in de kwalificatie nauwelijks, maar uiteindelijk ben ik kampioen. Misschien had ik iets van voordeel omdat Jeffrey in de halve finale een beslissende manche (bellle) moest rijden. Wie weet was ik daardoor wat frisser. Al was mijn halve finale tegen Lavreysen ook zwaar bevochten.”

Uitslagen 27 december

Top