Wilhelmus klinkt voor Pieters, Stroetinga en Van Riessen

APELDOORN – Amy Pieters (individuele achtervolging), Laurine van Riessen (sprint) en Wim Stroetinga (scratch) wonnen de nationale titels op de tweede dag van het Nederlands Kampioenschap op de baan in Apeldoorn.

Het eerste goud van de dag was voor Amy Pieters, die haar nationale titel op de individuele achtervolging met succes prolongeerde. De renster van Boels-Dolmans versloeg Loes Adegeest in de finale. Marjolein van ’t Geloof eindigde op de derde plaats. Zij versloeg Michelle de Graaf in de kleine finale. Amy Pieters was tevreden met haar optreden op het kampioenschap. “Ik had er een zware trainingsweek in Spanje opzitten met mijn wegploeg Boels-Dolmans. Dan is het goed om een indicatie van je vorm te krijgen. Ik had nog nooit onder de 3.40 gereden op dit onderdeel en reed hier in de kwalificatie 3.36, dus dat persoonlijke record geeft heel veel voldoening. Ik vind het een mooi onderdeel om te rijden. In de finale zag ik kans mijn tegenstandster in te lopen en dat heb ik vervolgens gedaan.”

Wim Stroetinga toonde zich de snelste op de scratch. Het zilver ging naar Jan Willem van Schip, terwijl Roy Eefting de bronzen medaille veroverde. Van Schip en Stroetinga waren samen met Mel van der Veekens en Yoeri Havik al weg gereden in de finale, maar ze zetten die aanval niet door. Onder impuls van onder andere EF-Drapac prof Julius van den Berg werd het gat dicht gereden. “Ik moest de sprong naar Van der Veekens en Van Schip maken en daar moest ik even van bekomen” zei Stroetinga. “Ik wilde toen alles samen was van ver aan gaan en probeerde de tegenstand wat hoog te houden. Wie er dan in de laatste ronde over heen kon komen, was gewoon de beste geweest. Maar gelukkig bleek ik dat. Soms zeiden NK’s me niet zo veel, maar ik had deze titelstrijd echt nodig om richting de Wooning Zesdaagse de vorm aan te scherpen.”

De laatste kampioene van de avond in de elite-categorieen werd Laurine van Riessen, die het sprinttoernooi op haar naam bracht. In de finale rekende de renster van BEAT af met Kyra Lamberink, die een dag eerder de titel won bij de 500 meter. Van Riessen was content met het goud. “Na de wereldbeker in Londen had ik even gas terug genomen voordat we gaan opbouwen richting het WK in Polen. Ik was dus eigenlijk wel benieuwd waar ik zou staan. De tijd in de kwalificatie (10,8 red) was een indicatie dat het met de vorm goed zat en uiteindelijk kon ik mijn sprintmanches ook winnen zoals ik wilde. En ja, voor mij heeft een nationale titel altijd waarde. Hopelijk kan ik in de keirin opnieuw voor het goud mee doen. Maar dat blijft een onvoorspelbare race en zeker in een sterk veld zoals we hier tegenwoordig hebben.”

Eline van Rooijen veroverde de nationale titel op de achtervolging bij de junior-vrouwen, Casper van Uden won goud op de scratch voor junioren.

In Omnisport vond ook een persconferentie plaats van Elis Ligtlee. De olympisch kampioene op de keirin maakte bekend een punt achter haar loopbaan te zetten. En dat op de locatie waar ze eerder dit jaar een bronzen medaille won op het wereldkampioenschap 500 meter. “Achteraf was dat mijn afscheid van het Apeldoornse wielerpubliek. Ik kijk met plezier terug op mijn loopbaan” zei de Eerbeekse.

Vandaag is bovendien ‘The Dutch 750’ – een nieuw, driedaags charity wielerevent – gepresenteerd, tijdens het NK Baanwielrennen in Apeldoorn. De toertocht is een initiatief van Libéma profcycling, Make-A-Wish Nederland en Support Casper. Van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september 2019 fietsen honderden deelnemers 750 kilometer door het prachtige Gelderse landschap om geld in te zamelen voor de beide goede doelen. Deelnemers kunnen The Dutch 750 solo afleggen of deelnemen in een team van maximaal 6 personen. Dagelijks worden er twee etappes van 125 km gefietst. Gedurende het sportieve weekend kunnen deelnemers, indien gewenst, in één van de vele vakantieparken van hoofdsponsor Droomparken op De Veluwe overnachten.

Top