Goud voor Van Riessen, Van den Berg, Havik en Wild/Pieters

APELDOORN – Roy van den Berg (kilometer mannen), Laurine van Riessen (keirin vrouwen), Amy Pieters en Kirsten Wild (koppelkoers) en Yoeri Havik (puntenkoers) hebben op de derde dag van het Nederlands Kampioenschap op de baan in Apeldoorn de nationale titels bij de elite behaald.

Werden er drie titels vergeven in het avondprogramma, Roy van den Berg was tijdens het middagprogramma al Nederlands kampioen op de kilometer geworden. In zijn eigen Apeldoorn bracht hij met 1.01.597 de snelste tijd op de klokken op de derde dag van het NK. Sam Ligtlee uit Eerbeek behaalde het zilver met een tijd van 1.02.926, brons was er voor Stephan Habets (1.04.126). “Het is al wel van zes, zeven jaar geleden dat ik voor het laatst een individuele titel won, ben ik bang. Dus dit is voor mij een mooi moment. Als je net over de finish komt, is die voldoening er even niet, want dan ben je helemaal kapot. Maar ik ben ondertussen heel blij met dit resultaat. Ik was tussen de laatste wereldbeker van eerder deze maand en het WK van eind februari op zoek naar een goede wedstrijdprikkel en dat is dit onderdeel. Al met al ben ik tevreden.”

Laurine van Riessen won na de sprint ook de keirin. Daarvoor was er zilver op de 500 meter. De renster van BEAT won de finale van het keirinkampioenschap met overmacht. Hetty van de Wouw veroverde het zilver, terwijl Steffie van der Peet naar het brons snelde. “Ik word wel steeds sterker op dit onderdeel” concludeerde Van Riessen terecht na afloop. “Ook internationaal gaat het steeds beter. Ik word steeds sneller, dat merk je ook in de tijden van de kwalificatie voor de sprint. Maar ik pluk ook de vruchten van het steeds meer ervaring opdoen. Ik wist dat ik in de finale in één keer volle bak moest versnellen, ze geen kans moest geven om in mijn wiel te komen. Dat werkte en zo kon ik winnen zoals ik gehoopt had.”

Kirsten Wild en Amy Pieters wonnen met overmacht het NK Koppelkoers voor vrouwen. Marjolein van ’t Geloof en Phaedra Krol veroverden het zilver, Roxane Knetemann en Marit Raaijmakers brons. Nadat Wild en Pieters met bijna honderd punten verschil wonnen (115 om 23 punten), spraken ze vooral van een nuttige oefening. Wild: “Richting de wereldbeker in Hong Kong en het WK in Pruskow wilden we hier vooral tactisch gezien een goede wedstrijd rijden. Goed uitkomen voor de sprints bijvoorbeeld. Die wisten we bijna allemaal te winnen, dus dat was geslaagd.” Pieters: “Zelfs nu zijn we na afloop kritisch geweest. Het gaat ons erom om internationaal voor de medailles mee te kunnen strijden en daarvoor moeten we blijven verbeteren. Het was dan ook een bewuste keuze om samen te rijden en niet zoals vorig jaar tegen elkaar.”

Yoeri Havik tenslotte bracht het NK puntenkoers op zijn naam gebracht. De renner van Vlasman wist dankzij een bonusronde een onoverbrugbare voorsprong bijeen te fietsen. Jan Willem van Schip vermaakte net als op de scratch het publiek met zijn aanvalslust, maar greep met zilver net naast de titel. Brons was voor Melvin van Zijl. Havik erkende een hele kluif aan Van Schip te hebben gehad. “Jan Willem is echt van wereldklasse op onderdelen als deze. Ik had al snel door dat ik het in de sprints niet van hem kon winnen, de manier waarop hij die punten bleef nemen, was indrukwekkend. Daarom moest ik voor het nemen van ronden gaan. Na de eerste ronde die ik won, voelde ik dat er nog wat bij me opzat. Toen het me lukte om de tweede ronde te pakken, wist ik dat ik een goede kans maakte om voor de zege te gaan. Toen was het een kwestie van de koers controleren.”

Daan Kool (kilometer junioren), Daniek Hengeveld (keirin junior-vrouwen), Casper van Uden (puntenkoers junioren) wonnen in de jongeren categorieën.

Top