EK Baan Apeldoorn krijgt jeugd in beweging

APELDOORN – Om aan de Europese kampioenschappen aan de baan mee te doen moet je heel hard kunnen fietsen op de piste én minimaal achttien jaar zijn. Maar dit topevenement krijgt behalve wereldkampioenen Kirsten Wild en Harrie Lavreysen ook de lokale, landelijke en zelfs internationale jeugd in beweging. Onlangs met als side-event een dikke banden race onder leiding van Olympisch kampioene Elis Ligtlee en binnenkort met diverse open clinics en een jeugddriedaagse in Omnisport, waar van 16 tot en met 20 oktober het EK plaats vindt.

De schooljeugd van Apeldoorn meldde zich op woensdag 25 september voor een dikke banden race op het Marktplein in de Gelderse gemeente. Ook was er een loopfietsrace, het Decathlon Sportplein en een Pumptrack aanwezig. Vele enthousiaste kinderen gingen de strijd met elkaar aan, waarbij plezier en gezonde ambitie hand in hand gingen. Olympisch kampioene Elis Ligtlee – die in Rio de Janeiro drie jaar geleden de keirin won – keek enthousiast terug. De Eerbeekse heeft een goede band met Apeldoorn, waar ze haar eerste schreden zette als baanwielrenster. Ook de talentgroep van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) was present, deze beloftevolle coureurs gaven tips aan de jonge renners. Het bleek een in alle opzichten geslaagd evenement op het Marktplein in Apeldoorn.

Daarmee is de rol van de jeugd nog niet uitgespeeld in het programma met side-events van het EK Baanwielrennen in Apeldoorn. De wielrennende jeugd neemt op zaterdag 6 oktober het stokje over met een internationale jeugddriedaagse in Omnisport Apeldoorn. Op dezelfde locatie als waar straks de Nederlandse baantroeven voor de Olympische Spelen in Tokyo de strijd met de internationale concurrentie aangaan, komen straks honderden kinderen en jongeren van binnen en buiten onze landsgrenzen in actie. Omnisport verwelkomt dan de jeugdcategorieën drie tot en met zeven (10 tot en met 14 jaar) en de nieuwelingen en nieuwelingen-meisjes (15-16). Uiteraard met veel Nederlandse deelnemers, maar ook deelname van buiten onze landsgrenzen.

Maar ook wie al wat ouder is, kan zich prima vermaken met de side-events van het EK Baanwielrennen in Apeldoorn. Zo is er op donderdag 3 oktober een EK Baan Sportquiz in Café Humphreys. Uiteraard is kennis van wielrennen een pré, maar met algemene (sport)kennis ben je zeker niet kansloos op deze dag. En steek je ongetwijfeld iets op. Wil jij liever zelf net zoals de kampioenen boven in de baan fietsen? Binnenkort worden er ook diverse open-clinics georganiseerd.

De voorverkoop van het EK is inmiddels in volle gang. Wil je ook zeker zijn van een mooie zitplaats om de Nederlandse en buitenlandse baantoppers aan te moedigen? Koop je ticket dan hier: https://ekbaanwielrennen.nl/tickets/

Top