Het EK Veldrijden in Rosmalen: drie dagen top- en breedtesport in Brabant

Op 2,3 en 4 november 2018 vindt het EK Veldrijden plaats op het terrein van het Autotron van Rosmalen (’s-Hertogenbosch). De Stichting Grote Prijs van Brabant organiseert dit evenement in nauwe samenwerking met Libéma Profcycling, onderdeel van de Libéma-group en eigenaar van het Autotron. Op de eerste twee wedstrijddagen strijden de masters om de Europese titels en op zondag 4 november wacht de absolute finale met de titelstrijd voor junioren, beloften en elite categorieën. Zo verdedigen Mathieu van der Poel (mannen) en Sanne Cant (vrouwen) hun Europese titel van vorig jaar.

Van der Poel – die dit seizoen voortvarend begonnen is – neemt het op tegen vooral Nederlandse en Vlaamse uitdagers. In tegenstelling tot de vorige editie is Wereldkampioen Wout van Aert dit keer wel van de partij. En ook de voormalig Europees kampioenen Toon Aerts en Lars van der Haar willen zich in de strijd om de medailles mengen. Bij de vrouwen gaat Sanne Cant – in de regenboogtrui – de strijd aan met Nederlandse kampioene Lucinda Brand, die zij een jaar geleden heel nipt klopte in Tabor. Marianne Vos – die al meerdere wereldtitels veroverde in de cyclo-cross – keerde speciaal voor dit EK in haar eigen Brabant eerder terug in het veld. Bij de vrouwen is de top nog internationaler en wordt er ook tegenstand van onder meer Italiaanse, Franse, Britse en Tsjechische bodem verwacht. Behalve de elite (m/v) komen ook de beloften, de beloften-vrouwen en de junioren-mannen in actie op de slotdag van het EK.

Parcoursbouwer Richard Groenendaal verwacht een open strijd in Rosmalen. “Het parcours is voor negentig procent gelijk aan de GP van Brabant van vorig jaar, we hebben toen ook de basis willen neerleggen voor dit evenement. De verschillen zijn een extra zandbak, een schuine kant en een gedeelte waar je met vlonders over het water komt te rijden.” In totaal heeft het parcours drie bruggen en twee zandstroken, een schuine kant, balken en wordt over verhard wegdek, gras, zand en een stuk door het bos gereden. Groenendaal: “Het is een modern parcours waar veel snelheid in zit. Je rijdt met hoge snelheid van hindernis naar hindernis. Het is mijn verwachting dat het lang bij elkaar kan blijven in alle categorieën.”

De organisatie verwacht 10.000 bezoekers in Rosmalen te mogen begroeten in het eerste weekeinde van november. De wedstrijden zijn voor de thuisblijvers te volgen via de uitzendingen van onder meer Sporza en de NOS. Er zijn verschillende side-events gepland om zo veel mogelijk mensen bij het evenement te betrekken. Zo is er op zaterdag een ID-wedstrijd voor mensen met een mentale beperking. Oud-wereldkampioenen veldrijden Lars Boom en Richard Groenendaal en voormalig prof Camiel van den Bergh geven tips tijdens diverse clinics. Op dezelfde dag vindt ook het EK Modderhappen plaats waarbij liefhebbers van het veldrijden zelf met het parcours kennis kunnen maken. Het parcours waarop een dag later de profs ook gaan strijden voor de titels. Tickets zijn al te koop vanaf 8 euro via www.ek-veldrijden.nl (kinderen t/m 12 jaar gratis toegang*)
*zie website voor voorwaarden

Top