Nederlanders in favorietenrol richting EK Rosmalen

De Nederlandse veldrijders hebben zich in het eerste Europese crossweekend – met veldritten in Meulebeke en Ronse – nadrukkelijk in de kijker gereden. Mathieu van der Poel won zijn eerste twee crossen van deze winter, waarmee de Europees kampioen zich profileerde als grote kanshebber voor het EK voor de elite-mannen op zondag 4 november in Rosmalen. Maar ook Marianne Vos en Jens Dekker plaatsten hun kandidatuur met een zege.

Van der Poel kwam zoals gezegd twee keer in actie en hij trok de lijn van vorige winter – toen hij meer dan dertig keer wist te winnen – schijnbaar moeiteloos door. Nadat hij zaterdag zijn overmacht al etaleerde in Meulebeke, keek hij zondag in Ronse wat meer de kat uit de boom. Maar het resultaat was hetzelfde: wereldkampioen Wout van Aert moest de Nederlander twee keer voor laten gaan. En daarmee overtrof VDP vooral zijn eigen verwachtingen. Na het MTB-seizoen nam de crosser uit Kapellen rust en liet hij de eerste veldritten schieten. Hij verwachtte een conditionele achterstand of een gebrek aan ritme, maar dat viel in de praktijk hard mee. “Mijn conditie is dus toch niet zo slecht als ik dacht. Ik ben nu 80% in orde en weet dat ik kan beginnen bouwen” waren zijn weinig hoopvolle woorden richting zijn tegenstanders. Broer David won zaterdag een veldrit in Lutterbach en eindigde zondag als tweede in Aigle. In de laatste cross kreeg hij Corné van Kessel mee op het podium. Lars van der Haar (vijfde in Ronse) en Joris Nieuwenhuis (zesde in Ronse) lieten zich dit weekend ook opmerken.

Bij de vrouwen wisten de Nederlandse deelneemsters ook al te imponeren. Marianne Vos – die in Waterloo al een wereldbekercross had gewonnen en ook leidster is in de Coupe du Monde – sloeg opnieuw toe in Ronse, waar ze zondag een overwinning behaalde. Annemarie Worst stond als derde op het podium, Ceylin del Carmen Alvarado werd vierde. En dat was de Rotterdamse de dag daarvoor ook al geworden in Meulebeke. Voor Vos is het EK een eerste grote doel deze winter. “Het is in Nederland, in mijn eigen Brabant nota bene. En dat was reden voor mij om het wegseizoen vroeg te beëindigen en direct vanaf het begin van het crossseizoen te gaan veldrijden. Ik wil er staan in Rosmalen.” Tot nog toe heeft de renster van WaowDeals weinig te klagen over haar vormpeil richting het EK.

Bij de beloften won Jens Dekker in Ronse. Maik van der Heijden – eerder al wel winnaar in Geraardsbergen – kleurde de wedstrijd mee, maar moest dit keer genoegen nemen met een vierde plaats. Bij de junioren was Pim Ronhaar zondag tweede. Waarmee ook deze categorieën kansen bieden voor de Nederlandse deelnemers aan het komende EK.

Tickets EK Veldrijden
Van 2-4 november staat het Autotron in Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) in het teken van de Europese kampioenschappen veldrijden. Vele internationale toppers zoals Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Wereldkampioenen Wout van Aert en Sanne Cant zijn aanwezig. Tickets zijn al te koop vanaf 8 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis toegang*) via www.ek-veldrijden.nl

*zie website voor voorwaarden

foto: sportfoto.nl

Top