EK Veldrijden volgende doel Vos na succesvolle start crosswinter

Geen WK op de weg voor Marianne Vos dit weekeinde, maar op haar programma staan de eerste veldritten van deze winter: de wereldbekercrossen in de Verenigde Staten. De eerste wedstrijd – de WB van Waterloo – leverde direct al de zege op. De Brabantse – met zeven wereldtitels de meest succesvolle veldrijdster ooit – wilde vroeg van start gaan deze winter. Haar eerste hoofddoel van deze winter is namelijk begin november het EK Veldrijden in Rosmalen.

Toen ze hoorde dat dit evenement in eigen land plaats vond, maakte ze er direct haar eerste doel van deze winter van. Vos: “Een EK in eigen land is dan nog weer wat specialer, zeker ook in Brabant, waar ik vandaan kom. Ik heb op dit nieuwe parcours nog niet gereden, maar ik heb de beelden van de editie van vorig jaar wel bekeken. Eerlijk gezegd kan ik op heel veel verschillende parcoursen goed uit de voeten, als de vorm maar goed is. Dus ik verwacht ook in Rosmalen goed uit de verf te kunnen komen.”

Toch is ze – ondanks haar omvangrijke palmares – bescheiden. “ Ik ga nu niet direct zeggen dat ik de Europese titel ga halen. Ik heb deze winter nog maar één cross gereden, weet dus niet waar ik precies sta ten opzichte van de concurrentie. Maar ik wil wel optimaal voorbereid van start gaan op dit kampioenschap. Daarvoor was het nodig om naar de eerste wereldbekercrossen in de Verenigde Staten (Iowa City en Waterloo) af te reizen en zo een goede basis te leggen. Daar komt bij dat ik het ook leuk vind om weer in een andere omgeving en in voor mij nieuwe wedstrijden van start te gaan. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. “ Met de Hotondcross, de wereldbekercross van Bern, de Nacht van Woerden en Ruddervoorde wordt een verder en steviger fundament onder haar conditie gelegd.

Veldrijden is en blijft een passie van Vos. “De diversiteit van het veldrijden spreekt me enorm aan. Je hebt continue te maken met andere parcoursen en andere weersomstandigheden. Maar het is ook een eerlijke sport. Uiteindelijk komt iedereen normaal gesproken op zijn eigen plek terecht in de wedstrijd en de uitslag.”

foto: Anton Vos

Top