Kleurt Nederland ook dit EK oranje?

Nederland won twee jaar geleden bij het EK veldrijden op het terrein van Autotron Rosmalen vier van de vijf titels. Bondscoach Gerben de Knegt is ook deze keer optimistisch gestemd. Hij gaat ervan uit dat Nederland in alle categorieën voor de titel kan mee doen en hoopt uiteraard op zoveel mogelijk titels. “We kunnen in alle wedstrijden een rol van betekenis spelen.”

Mathieu van der Poel (mannen), Annemarie Worst (vrouwen), Ceylin del Carmen Alvarado (beloften-vrouwen) en Pim Ronhaar (junioren) gingen met de volle buit aan de haal bij het vorige Europese kampioenschap in Rosmalen. Bij zowel de elite- als de beloften-vrouwen kleurde het podium zelfs helemaal oranje. De Knegt sluit niet op voorhand uit dat Nederland weer zal domineren. “Met een belangrijke uitzondering bij de elite-mannen natuurlijk omdat daar onze belangrijkste troef Mathieu van der Poel ontbreekt. Maar ik verwacht dat Lars van der Haar daar voor een medaille kan mee doen, omdat hij in orde is, maar ook omdat het parcours hem goed ligt.” De Utrechter zal vooral rekening moeten houden met Toon Aerts, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck in die strijd om eremetaal, als je naar de resultaten van de afgelopen weken kijkt.

Bij de elite-vrouwen is Nederland al enkele jaren vrij dominant. Ook bij de mondiale titelstrijd eerder dit jaar stond het podium vol met landgenotes. De Knegt: “We kunnen hier naar het goud kijken, maar ook naar het zilver en brons en misschien wel naar de gehele top 5 als het een beetje mee zit. We hebben hier zoveel kwaliteit in huis met allemaal winnaars.” Vorige keer kreeg Annemarie Worst Marianne Vos (nu afwezig) en Denise Betsema mee op het podium, maar ook Lucinda Brand, titelverdedigster Yara Kastelijn en de naar de elite doorgestroomde wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado zijn regelrechte titelkandidaten. In de eerste weken van het seizoen lieten uit het buitenland met name Eva Lechner, Sanne Cant en Laura Verdonschot zich als concurrentes opmerken.

Bij de beloften is Ryan Kamp een Nederlandse troef, de Brabander heef ook de regenboogtrui om de schouders en liet de eerste weken van dit jaar tussen de eliterenners al zien in goede vorm te steken. Ook Mees Hendrickx en Pim Ronhaar zijn troeven van oranje. Maar let hier ook op de Brit Thomas Mein en de Zwitser Loris Rouiller. Bij de beloften-vrouwen kunnen we met verwachtingen naar Shirin van Anrooij en Puck Pieterse kijken, die de afgelopen winter respectievelijk wereldkampioene en Europees kampioene bij de junior-vrouwen werden en nu doorst(r)omen. Manon Bakker, (oud-wereldkampioene) Inge van der Heijden en Aniek van Alphen zijn nog wat ouder en meer ervaren en daardoor ook kansrijk. Anna Kay en Kata Blanka Vas zijn concurrentes van over de landsgrenzen. Maar vlak ook Marion Norbert Riberolle niet uit, de Française was in januari de sterkste op het WK.

Fotograaf: Erik van der Burgt

Top