Lavreysen en Fransen heersen op dag 4 EK

APELDOORN – Het Nederlandse publiek genoot op de vierde dag van de Europese kampioenschappen op de baan met volle teugen van de prestaties van kersvers Europees kampioen op de keirin Harrie Lavreysen, het brons op dit onderdeel van Matthijs Büchli en het zilver van Jan Willem van Schip op de puntenkoers. Maar ook voor de Fransen viel er genoeg te genieten. Zij veroverden maar liefst drie Europese titels op de zaterdagavond.

Een dag na de verloren sprintfinale klonk het Wilhelmus nu wel voor Harrie Lavreysen. Die was uiteraard zeer content met het goud. “Ik kon de finale rijden die ik in gedachten had. Waar ik in de halve eindstrijd lang wachtte omdat ik wist dat ik een aantal tegenstanders op snelheid kon verslaan, wilde ik nu van ver aangaan. Het was belangrijk dat ze niet direct in mijn wiel zouden zitten en dat lukte. Ik kwam van achteren opzetten en sloeg een kloof, zodat niemand in mijn spoor mee kon. Heel mooi dat het lukte om dat plan zo uit te kunnen voeren.”

Achter de Rus Denis Dmitriev werd wereldkampioen Matthijs Büchli derde. “Ik wilde de sprint niet zelf aangaan, ik wilde proberen vanuit het wiel van Harrie te komen. Ik reed alleen maar voor de winst vandaag namelijk. Maar toen hij aanging, viel er een gat en kon ik dat niet dichten. Het is vroeg in het seizoen en het is mooi dat ik een medaille won.”

Omdat Van Schip zilver won op de puntenkoers, had Nederland een medaille van elke kleur op de vierde dag van het EK. Alleen de Fransman Bryan Coquard bleek te sterk voor de drager van de regenboogtrui. “Ik denk dat ik vandaag heb kunnen laten zien dat ik niet alleen heel sterk ben, maar ook tactisch slim kan rijden. Ik kwam nog heel dicht bij goud. Maar ik vind het vooral mooi dat ik mijn in Polen veroverde regenboogtrui hier kon laten zien aan het publiek. Die toeschouwers waren echt geweldig. Een bedankje aan hen is op zijn plaats.”

Bij de vrouwen greep Shanne Braspennincx met een vierde plek net naast de medailles in het keirintoernooi. De winst ging naar Mathilde Gros uit Frankrijk. De Duitse Friedrich werd tweede, de Russin Shmeleva derde. Braspennincx: ”De man met de hamer kwam net voor de voorlaatste bocht in de slotronde en helaas zat het brons er net niet in.” In de puntenkoers voor vrouwen was het de Italiaanse Maria Confalonieri die naar de zege reed. Zij kreeg de Wit-Russische Sharakova (tweede) en de Oekrainse Solovei mee op het podium. Ook werd er een individuele achtervolging voor mannen verreden, waar de Fransman Corentin Ermenault naar de winst reed. De Duitser Weinstein en Gross veroverden respectievelijk het zilver en brons.

fotograaf: Gert Bonestroo

Top