Gouden avond voor oranje op EK Baan Apeldoorn

APELDOORN – Met gouden medailles voor Kirsten Wild (omnium) en Jeffrey Hoogland (sprint) werd het publiek in Omnisport in Apeldoorn op de derde dag van het Europees Kampioenschap op de baan opnieuw verwend met oranje succes. Hoogland versloeg in de finale wereldkampioen Harrie Lavreysen, die zilver toevoegde aan de succesvolle reeks. Jan Willem van Schip greep op het omnium met een vierde plek maar net naast het eremetaal.

Het eerste Nederlandse goud ging naar Kirsten Wild, die over vier onderdelen net olympisch kampioene Laura Kenny voor wist te blijven. Wild ging het slotonderdeel van het omnium al in met een voorsprong en hield uiteindelijk twee punten over op de Britse. De Wit-Russische Tatsiana Sharakova veroverde het brons. De dag ervoor was er goud voor Wild op het EK afvalkoers. “Ik dacht even dat ik het verknoeid had in de eerste onderdelen. Maar je ziet dat je op een omnium eigenlijk ‘gewoon’ moet doorgaan en blijven hopen op je kans. In de afvalkoers wist ik de leiding weer terug te nemen en vervolgens kon ik een kleine marge houden in de puntenkoers.”

De finale van het sprinttoernooi was een kopie van de eindstrijd van dit onderdeel van het wereldkampioenschap in Pruszkow van dit voorjaar, alleen was de afloop nu anders: Jeffrey Hoogland versloeg wereldkampioen Harrie Lavreysen in twee manches. De Pool Mateusz Rudyk eindigde op de derde plaats. Hoogland kende een maximale score op zijn thuisbaan met goud op de teamsprint en de sprint. “Harrie en ik weten elkaar naar zo’n geweldig hoog niveau te tillen, we steken echt boven de andere sprinttoppers uit en dat moeten we zo zien te houden. Mijn grote wapen hier in de finale was mijn punch, ik kan hem op snelheid voorbij en dan is het voor hem haast niet meer te doen om mij voorbij te komen.”

Bij de vrouwen klonk na afloop van het sprinttoernooi het Russische volkslied. Anastasia Voinova wist in de finale de Oekraïense Olena Starikova te verslaan. Brons was voor de Duitse Lea Sophie Friedrich. In de finale van de individuele achtervolging wist de Duitse Franziska Brausse haar landgenote Lisa Brennauer te verslaan. Het brons ging naar Katie Archibald. Zij versloeg in de kleine finale Kelly Murphy uit Ierland. In de kwalificatie had Brennauer zich nog de snelste getoond. Het omnium bij de mannen leverde een zege op voor de Fransman Benjamin Thomas. Lasse Norman Hansen won zilver, terwijl de Brit Oliver Wood Jan Willem van Schip net van het podium wist te houden in de ultieme sprint. “Ik deed dingen heel goed op dit onderdeel, maar er gingen ook dingen fout. Zondag op de madison is het een kwestie van nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Fotograaf: Gert Bonestroo

Top