Wild brengt publiek op de banken bij EK Apeldoorn

APELDOORN – Publiekslieveling Kirsten Wild wist de toeschouwers op de tweede dag van het Europees Kampioenschap op de baan in Apeldoorn een Europese titel te bezorgen door goud te winnen op de afvalkoers. Ook de Denen (ploegachtervolging mannen), Britten (ploegachtervolging vrouwen) en de Spanjaarden (scratch mannen) hoorden hun volkslied spelen in Omnisport Apeldoorn na het veroveren van een Europese titel

Wild kwam voor de tweede keer tijdens dit toernooi in de baan. Op de openingsdag eindigde de Overijsselse als zevende op de scratch. Een dag later greep de meervoudig wereldkampioene op de piste de volle winst op de afvalkoers. “Vooraf zeg je dat je vooral voor de olympische punten gaat op het omnium en de koppelkoers gaat, en dat is hier ook het belangrijkste doel, maar natuurlijk vind ik het leuk om hier voor die met oranje volgepakte tribunes te winnen. Het is altijd prettig om met een prijs naar huis te gaan. En het Wilhelmus ook voor jezelf te horen spelen te midden van de oranje successen.”

Net daarvoor had Sebastian Mora Vedri goud gewonnen op de scratch voor de mannen. De Spanjaard reed op acht ronden voor het einde weg uit het peloton en hield stand in volle finale. De Griek Christos Volikakis snelde naar het zilver, Wim Stroetinga wist met een ultieme jump Nederland het brons te bezorgen op dit onderdeel. De sprinters kwamen ook in actie. Bij de mannen kan het publiek vrijdagavond Jeffrey Hoogland – de snelste in de kwalificatie – in zijn halve finale tegen Denis Dmitriev zien aantreden. Wereldkampioen Harrie Lavreysen treft in zijn halve eindstrijd de Pool Mateusz Rudyk. Bij de vrouwen treden de Duitse Lea Friedric en Emma Hinze, de Oekraïense Olena Starikova en de Russische Anastiasia Voinova aan in de strijd om de medailles in het sprinttoernooi.

In het toernooi van de ploegachtervolging wisten de Denen bij de mannen ten koste van de Italianen (zilver) de finale te winnen en zo het goud te veroveren. Brons was er nog voor de Britse ploeg. Bij de vrouwen won de Britse formatie goud, was er zilver voor Duitsland en ging het brons naar Italië.

Foto: Gert Bonestroo

Top