Viviani en oranje teamsprinters gouddelvers op openingsdag EK

APELDOORN – Op de eerste dag van het Europees kampioenschap op de baan waren de gouden medailles voor de Britse Emily Nelson (scratch), de Italiaan Elia Viviani (afvalkoers), de Nederlandse teamsprinters Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Matthijs Buchli en Jeffrey Hoogland en de teamsprintende vrouwen van Rusland Anastasia Voinova en Daria Shmeleva .

Het eerste goud van dit Europese Kampioenschap op de piste was voor de Britse Emily Nelson, die de Ierse Shannon McCurley (zilver) en de Portugese Maria Martins mee op het podium kreeg. Kirsten Wild eindigde op de zevende plaats. Vervolgens was de afvalkoers voor Elia Viviani, die als laatst met Bryan Coquard afrekende, terwijl de Pool Filip Prokopyzyn het brons voor zich opeiste.

Voor Viviani was het vooraf geen uitgemaakte zaak dat hij ging winnen. “Ik zou eigenlijk vandaag de ploegachtervolging voor Italië rijden. Maar na een koude en natte Tacx Pro Classic was ik zaterdag wat ziekjes geworden en voelde ik me niet fit genoeg om met die andere mannen zo’n zwaar onderdeel te gaan rijden. De afvalkoers moest mij vertellen hoe mijn vorm was met het oog op het omnium van komende vrijdag. Ik kan tevreden zijn. De afvalkoers is een lastig onderdeel, waarin je vooral de beginfase goed door moet komen. Na halverwege de wedstrijd beginnen er renners moe te worden en tegen de tijd dat je nog met zes in de baan bent, weet je dat je voor de medailles gaat strijden. Het was een goede test, maar het is sowieso altijd mooi om zo’n trui te winnen” aldus de Italiaan die in Alkmaar al Europees kampioen op de weg was geworden.”

Vervolgens werden de teamsprintfinales verreden. De Nederlandse mannen reden de snelste tijd in de kwalificatie en wisten ook in de ronde daarna de snelste tijd op de klokken te brengen. Na de kwalificatie werd Jeffrey Hoogland achter Roy van den Berg en Harrie Lavreysen geplaatste in de positie van Matthijs Buchli. Ook in de finale werd voor de samenstelling van de tweede ronde gekozen. Hoogland werd geroemd om zijn derde rondes door de anderen. “Ik voelde me heel sterk vandaag. En ik denk dat dit zeker te maken heeft met de nieuwe KOGA waar ik op rijd. De Britten konden we nog altijd achter ons houden, maar ze komen dichterbij. Het verschil is nog altijd groot, maar ze houden ons wel scherp. Ik denk dat er altijd winst valt te halen, maar het is heel tof om hier weer het goud te veroveren.” Ook starter Roy van den Berg was tevreden. “Ik moet in dit seizoen nog verder kunnen groeien, maar ik denk dat we hier weer op een prachtige manier ons visitekaartje af hebben gegeven. Het doel is goud in Tokyo en daarvoor liggen we nog altijd op schema.”

De Duitse vrouwen waren het snelst in de kwalificatie van de vrouwen. Zij gingen Nederland vooraf. In de finale Uiteindelijk bezorgde de Nederlandse vrouwenploeg ons land een bronzen medaille door in de kleine finale met Litouwen af e rekenen. Rusland won het goud ten koste van de Duitsers. Bij de Nederlandse vrouwen was er tevredenheid over het brons. “Maar mijn eerste ronde moet in de wereldbekers nog sneller. Ons doel was om hier een medaille te behalen, maar dat willen we straks in de wereldbekers ook. Daar gaan we hard aan werken. Maar het was geweldig om hier voor eigen publiek een medaille te winnen” aldus Kyra Lamberink. Shanne Braspennincx zei dat de Russen onomstreden de snelste waren. “Misschien had zilver er ingezeten, als je ziet dat we in de kleine finale sneller dan de Duitsers rijden in de finale. Maar die vrouwen laten ook zien dat ze met een nieuwe ploeg stappen maken. Wij moeten hetzelfde blijven doen.” Steffie van der Peet reed met Lamberink in de kwalificatieronde. Zij vierde haar debuut op een elite-kampioenschap met brons.

Foto: Gert Bonestroo

Top