Limburgse rit maakt etappeschema ZLM Tour rond

Op vrijdag 10 juni rijdt het profpeloton van de ZLM Tour van Heythuysen naar Buchten. De twee dorpen in Midden-Limburg worden aan elkaar verbonden met een heuvelachtige rit op dag drie van de vijfdaagse etappekoers. De Limburgse etappe vormt daarmee het laatste puzzelstuk in het etappeschema van de ZLM Tour. Eerder werd al bekend dat de eerste twee dagen in Zeeland afspelen en het slotweekend volledig in Noord-Brabant plaatsvindt.

Net als voorgaande jaren is de ZLM Tour opnieuw dé ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. Tijdens de laatste editie van de ZLM Tour in 2019 wisten onder andere Dylan Groenewegen en Caleb Ewan te zegevieren in etappes, terwijl Mike Teunissen er vandoor ging met de eindzege; renners die even later in de Tour ook succesvol bleken. De verwachting is dat ook dit jaar weer diverse topsprinters aan de start gaan verschijnen in de ZLM Tour.

Wielerweekend Buchten
Teunissen veroverde de leiderstrui in 2019 in Buchten; hij stond hem daarna niet meer af. Dit jaar ligt de finishstreep weer getrokken in het Limburgse dorp, gelegen in gemeente Sittard-Geleen. Sterker, organisator Libéma Profcycling is een driejarige overeenkomst aangegaan met Wielercomité Buchten, waardoor het ‘wielergekke dorp’ ook in 2023 en 2024 de ZLM Tour mag opnemen in het programma van Wielerweekend Buchten. Zowel Wielercomité als Libéma Profcycling zijn daar blij mee: “Zo’n meerjarenplan geeft ons veel rust in de voorbereiding, waardoor het evenement nog meer aan kwaliteit kan winnen”, aldus organisator Joost van Wijngaarden namens Libéma.
Het programma van Wielerweekend Buchten bestaat verder onder meer uit aankomsten van de Omloop van de Maasvallei voor Nieuwelingen en Junioren en de Ronde van Limburg voor Beloften. Een Dikke Banden Race en fixed gear criterium maken dat er voor iedere doelgroep iets te beleven valt in Buchten: “We organiseren een fantastisch weekend voor alle wielerliefhebbers en verwachten dat het ook na de wedstrijden weer lang gezellig blijft in de feesttent”, besluit voorzitter van Wielercomité Buchten, Frans Hoedemakers.

Limburgse heuvelrit start in gemeente Leudal
De start van de vrijdagse Limburgetappe vindt plaats in Heythuysen, gemeente Leudal. Gelegen tussen Weert en Roermond, is gemeente Leudal qua oppervlakte de grootste gemeente van Limburg. Onder meer de voormalige beroepsrenners Frans Maassen en Roy Curvers komen er vandaan. Vanuit het centrum van Heythuysen rijdt het peloton in zuidelijke richting, via Buchten, om de nodige hoogtemeters op te zoeken in het Zuid-Limburgse heuvelgebied. Na het ronden van de Camerig in Vijlen als zuidelijkste punt, koersen de renners snel weer terug noordwaarts, om met drie lokale ronden in Buchten te finishen. De finale van deze geaccidenteerde etappe is daarmee vlak en biedt zodoende opnieuw een kans voor de sprinters om hun trein op de rails te krijgen in aanloop naar De Tour.

Daarmee is het volledige etappeschema voor de ZLM Tour bekend. Komende weken zullen de exacte routes van de vijf etappes worden vrijgegeven.

Joost van Wijngaarden (links), projectmanager ZLM Tour, Frans Hoedemakers (midden) en Bart van Opbergen, respectievelijk voorzitter en penningmeester Wielercomité Buchten, ondertekenen de driejarige verbintenis. Foto: Wielercomité Buchten.

Fotograaf foto Limburg: Peter van Rooij

Top