Van Anrooij en Sweeck winnen GP Beekse Bergen

De wereldbekercross Grote Prijs Beekse Bergen is gewonnen door Laurens Sweeck en Shirin van Anrooij. Beide winnaars stelden pas in de finishstraat de zege definitief veilig. Van Anrooij bleef nipt wereldbekerleidster Fem van Empel en Puck Pieterse voor, Laurens Sweeck versloeg in de sprint Nederlands kampioen Lars van der Haar. Bij de jongeren gingen de zeges naar Guus van den Eijnden (junioren), Puck Langenbarg (junior-vrouwen) en Mae Cabaca (nieuweling-meisjes).

Parcoursbouwer Richard Groenendaal had voorspeld dat het tot het laatst spannend zou blijven in de eerste uitgave van de Grote Prijs Beekse Bergen. De voormalig wereldkampioen van Sint-Michielstestel (2000) had het gelijk aan zijn zijde. De winnares bij de vrouwen Shirin van Anrooij kende geen goede start, maar stoomde beetje bij beetje verder naar voren. Toen wereldbekerleidster Fem van Empel en de sterk gestarte Puck Pieterse elkaar bij het ingaan van de slotronde even in de ogen keken, greep Van Anrooij haar kans en ging erop en erover. De Zeeuwse hield nipt stand en boekte haar eerste wereldbekerzege ooit.

”Het is zelfs mijn allereerste zege in een A-cross, ik ben hier heel blij mee. Mijn begeleiders riepen me toe dat ik moest gaan als het stilviel en dat deed ik. Vervolgens lag mijn eerste finish eerst bij de balkjes. Daar sprongen Fem en Puck en ik moest daar voorsprong zien te houden op hen. Toen dat lukte, ben ik volle bak naar de streep gereden. Het was geweldig om hier te winnen. Opa en oma waren mee, het was een perfecte dag.”

Sweeck sprint naar winst
Laurens Sweeck won vervolgens de GP Beekse Bergen bij de mannen. In de slotronde was hij sneller dan Nederlands kampioen Lars van der Haar (tweede) en Europees kampioen Michael Vanthourenhout (derde). De eerste groep bleef in de eerste ronden groot, maar na een kwartier wisten de beste drie van het Europees Kampioenschap van vorige week in Namen zich los te maken in de personen van Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Vanuit de achtergrond kwam eerst Joris Nieuwenhuis aansluiten en later volgde ook wereldbekerleider Eli Iserbyt dat voorbeeld. En dus ging er gesprint worden in Hiilvarenbeek. Sweeck ging de sprint van ver aan, Van der Haar kwam sterk opzetten, maar kon er niet meer voorbij komen.

”Ik zat te ver, maar Laurens viel ook niet stil. Hij was heel sterk vandaag” oordeelde Nederlands kampioen Lars van der Haar. Laurens Sweeck was gelukkig met de winst. ‘’Ik denk dat we een mooie cross gezien hebben vandaag. Het was snel, maar dat mag ook een keer natuurlijk. Iedereen is in goeden doen, dus is het sowieso in deze fase van het seizoen lastiger de verschillen te maken. Maar ik kon het afmaken en dan is dit een zege die telt.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ruim baan voor de jeugd
Het programma begon ’s morgens met de wedstrijden voor de jongeren categorieën. Er stond bij de nieuweling-meisjes geen maat op Mae Cabaca die Rianne Nieuwenhuis en Noi Moes voor bleef. Bij de junior-vrouwen was het Puck Langenbarg die won voor de Britse Imogen Wolf en de Belgische Jana van der Veken. ‘’Ik kon het verschil maken in de zandstroken en ben blij met deze zege’’ zei de Gelderse veldrijdster Langenbarg.

Bij de junioren stond er geen maat op Guus van den Eijnden die in de sltotronde ploeggenoot Floris Haverdings afschudde. Haverdings werd derde, Mika Vijfwinkel tweede. ‘’Nadat Floris een foutje maakte in de tweede ronde, sloeg ik een kloof.. Die kon ik doortrekken.’’ Alle winnaars meldden blij te zijn te mogen koersen op het parcours van de wereldbeker voor mannen en vrouwen vandaag.

Foto’s: Gert Bonestroo

Top