Vernieuwde ZLM Tour klaar voor de start

Nog één week en dan wordt op 19 juni in Yerseke het startschot gegeven voor de vernieuwde ZLM Tour. Deze vijfdaagse etappewedstrijd wordt een wielerfeest voor jong en oud, met talloze activiteiten in de verschillende start- en finishplaatsen. Zo worden op meerdere plaatsen Dikke Banden Races en jeugd- en amateurwedstrijden verreden. Daarnaast kunnen toeschouwers op veel locaties onder het genot van een hapje en drankje de koers live volgen via een groot scherm.

Ook deze keer komt weer een groot aantal toprenners aan het vertrek in de ZLM Tour. Eén van de bekendste ploegen is Jumbo-Visma. Met Dylan Groenewegen, Mike Teunissen, Amund Grondahl Jansen en Tony Martin verschijnen er vier renners uit de selectie van Team Jumbo-Visma voor de Tour de France aan de start. Het team wordt gecompleteerd door Tom Leezer, Jos van Emden en Maarten Wynants. Voor de sprinttrein van  Jumbo-Visma wordt de ZLM Tour de laatste test voor de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in Brussel. In de Belgische hoofdstad gaat Dylan Groenewegen proberen om de eerste gele trui te veroveren. En wie weet kan hij misschien wel de groene trui naar Parijs brengen? Dan zou hij de opvolger worden van Jean-Paul van Poppel, die in 1988 als laatste Nederlander de groene trui won en in de ZLM Tour de rol van koersdirecteur gaat vervullen.

Worldtour ploegen
De Nederlandse ploeg kan in de ZLM Tour rekenen op tegenstand van onder andere de Worldtour ploegen Lotto-Soudal (Caleb Ewan, Jasper de Buyst, Brian van Goethem en Roger Kluge), Katusha-Alpecin (Jens Debusschere, Alex Dowsett en Reto Hollenstein) en Team Sunweb (Cees Bol, Jan Bakelants, Roy Curvers en Max Walscheid). Deze teams hebben hun Tourploegen nog niet officieel bekend gemaakt. Maar de verwachting is dat diverse renners die tijdens de ZLM Tour in actie komen ook aan de start verschijnen in de Tour de France.

Felbegeerde ritzeges
Daarnaast gaan de ProContinental Teams Roompot-Charles (Lars Boom, Boy van Poppel en Maurits Lammertink), Wanty-Gobert (Timothy Dupont, Wesley Kreder en Marco Minnaard), Wallonie-Bruxelles, Sport Vlaanderen-Baloise, Euskadi Basque Country – Murias en Burgos-BH zich mengen in de strijd om de felbegeerde ritzeges en het eindklassement van de ZLM Tour. Het rennersveld wordt gecompleteerd door de Continental Teams Alecto Cycling Team, Monkey Town – à Bloc, Vlasman Cycling Team, Metec-TKH, Pro Racing Sunshine Coast, Tarteletto – Isorex en Team Differdange – GeBa. In de afgelopen weken wisten onder andere Coen Vermeltfoort (Alecto CT), Bas van der Kooij (Monkey Town – à Bloc), David Dekker en Dylan Bouwmans (Metec-TKH) een aantal mooie uitslagen neer te zetten in de Nederlandse klassiekers. Kunnen zij deze lijn ook doortrekken in de ZLM Tour?

Etappeschema
Het etappeschema van de ZLM Tour ziet er als volgt uit:
19 juni Proloog Yerseke (6,8 kilometer)
20 juni 1e etappe Bredene – Heinkenszand (197,9 kilometer)
21 juni 2e etappe Etten-Leur – Buchten (168,1 kilometer)
22 juni 3e etappe Buchten – Landgraaf (171,4 kilometer)
23 juni 4e etappe Eindhoven – Tilburg (170,1 kilometer)

714 kilometer koers
In totaal rijden de renners  tijdens de ZLM Tour ruim 714 kilometer door Zeeland, Limburg en Brabant en een stukje door België. Voor mensen die naar de wedstrijd willen komen kijken, is het complete routeschema terug te vinden op de website www.zlmtour.nl. Uiteraard zijn wielerliefhebbers ook van harte welkom om een kijkje komen nemen bij de start- of finish van de etappes tijdens de ZLM Tour. Omroep Zeeland en L1 gaan de etappes van de ZLM Tour ook live of in samenvatting uitzenden. Verder is de etappewedstrijd te volgen via de verschillende social media-kanalen: Facebook (www.facebook.com/ZLMTour), Twitter (@ZLM_Tour) en Instagram (www.instagram.com/zlmtour).

Foto: Wouter Roosenboom

Top