Wielervedetten eisen titels op bij NK Baan

APELDOORN – Dag 1 van het Nederlands kampioenschap op de baan in Apeldoorn werd zonder publiek, maar met veel strijd verreden. Harrie Lavreysen (sprint), Yoeri Havik (scratch), Brian Megens (achtervolging), Laurine van Riessen (keirin) en Daniek Hengeveld (puntenkoers) waren onder de winnaars van het rood-wit-blauw.

Voor Lavreysen was het opmerkelijk genoeg een primeur om Nederlands kampioen sprint te worden. ‘Op de één of andere manier is het er nooit van gekomen. Ik wilde het NK graag rijden, omdat er eindelijk weer eens een baanwedstrijd kon plaatsvinden in Nederland. Maar ik had wel net Kerst gevierd en niet echt naar het evenement toe getraind. Uiteindelijk is mijn niveau dit jaar zo bizar hoog dat ik ook zonder echte training kan winnen. Ik heb natuurlijk al mooie titels behaald dit seizoen, maar deze trui is zeker ook welkom.’ Lavreysen wist in de finale Sam Ligtlee te verslaan. Tijmen van Loon won het brons.

Op de scratch stak Yoeri Havik boven de rest van het veld uit. De renner van BEAT kwam geëmotioneerd over de streep, in gedachten bij zijn fietsmaatje Amy Pieters, die momenteel in een Spaanse ziekenhuis ligt na een val. Vincent Hoppezak won het zilver, het brons ging naar Philip Heijnen. Daniek Hengeveld won het goud op de puntenkoers bij de vrouwen. Net als runner-up Juliet Eickhof nam ze twee ronden op het peloton. Marit Raaijmakers veroverde het brons. ‘Ik ben geen sprinter dus ik moet het van het aanvallen hebben. Dat lukte. Maar op het laatst was ik helemaal leeg. Gelukkig kon Juliet er in de laatste sprint niet optimaal van profiteren.’

Laurine van Riessen greep de titel op de keirin. De renster van BEAT sloot zo een seizoen op positieve wijze af, waarin ze door tegenslag geplaagd werd. Een val op de Spelen en corona hielden haar bij haar belangrijkste doelen van dit seizoen van de prijzen. ‘Ik kon net op tijd de training hervatten om hier weer mee te doen. Het is mooi om nog een keer te winnen dit seizoen. Ik kom nog in actie op dit NK, maar een titel is alvast binnen.’  Hetty van de Wouw won het zilver, Lonneke Geraerts reed naar het brons.

Brian Megens schreef de nationale titel bij de individuele achtervolging op zijn naam. In de finale hield de renner uit Maastricht Maikel Zijlaard van de winst. Het brons ging naar Patrick Bos. ‘Voor mij is dit een nieuw wending in mijn wielerloopbaan. Maar dat ik hier 4.20 kan rijden, dat smaakt wat mij betreft naar meer. Maar eerst ga ik hier van genieten.’

Fotograaf: Gert Bonestroo

Top