Kampioenen op herhaling op NK Baan Apeldoorn

APELDOORN – Harrie Lavreysen (keirin), Laurine van Riessen (sprint), Daniek Hengeveld (achtervolging) en Yoeri Havik (puntenkoers) bewezen op de tweede dag van het Nederlands Kampioenschap in Apeldoorn opnieuw in grootste vorm te verkeren. In Ominsport veroverden ze dinsdag al hun tweede titel. Amber van der Hulst reed naar haar eerste rood-wit-blauw van deze week op de scratch.

Yoeri Havik was aan het einde van het programma van de tweede dag de laatste die zich in de rij voegde van renners die op dit NK Baan een tweede titel wist te veroveren. Hij won de scratch op maandag en vandaag de puntenkoers. Havik nam vanaf het begin het initiatief in handen, pakte veel punten mee onderweg en kon in de finale controleren. Voor de tweede plek waren er meer kandidaten, maar Philip Heijnen wist die positie nog net vast te houden. Yanne Dorenbos won brons. Havik was content met goud. ‘’Of ik het aan mijn stand verplicht ben om voor de titel te strijden op een NK Baan? Ik denk het wel. Als Europees kampioen op de koppelkoers en deelnemer aan de Spelen wil ik voor de winst meedoen. Maar de concurrentie let wel extra op me natuurlijk.”

Harrie Lavreysen won na het NK Sprint ook het Nederlands kampioenschap keirin. In Omnisport Apeldoorn wist hij in de laatste anderhalve ronde met een machtige versnelling van de laatste naar de eerste positie door te stoten en zo oppermachtig en gehuld in het regenboogtricot het goud op te eisen. Sam Ligtlee won zilver, Tijmen van Loon brons. ‘’Gelukkig trok Sam Ligtlee op kop alles op een lint zodat ik niet te veel meters hoefde te maken bij het passeren. Mijn jaar zou niet minder mooi of geslaagd zijn geweest als ik hier niet won, maar natuurlijk wilde ik hier graag winnen en ben ik blij dat ik twee titels haal bij de twee onderdelen waarop ik start.’’

Laurine van Riessen voegde ook een tweede titel toe aan haar NK-palmares. Nadat ze maandag al het rood-wit-blauw op de keirin veroverde, was ze nu primus in de sprint. In de finale hield ze Steffie van der Peet van de winst, die ook heel content was met zilver. In de strijd om het brons versloeg Hetty van de Wouw Kyra Lamberink. Van Riessen was blij met het tweede goud. ”Het niveau ligt best hoog op het moment. Ik reed een goede tijd in de kwalificatie en gelukkig hakte het neerzetten van de snelste tijd er niet te veel in. Ik ben immers nog maar net weer volop aan het koersen nadat ik corona had. Maar ik voelde me goed en kon hier opnieuw kampioen worden.’’

Daniek Hengeveld had net daarvoor het NK individuele achtervolging gewonnen. Ze was zowel in de kwalificatie als in de finale de snelste. Juliet Eickhof won zilver, Tessa Dijksman het brons. Het was ook voor Hengeveld al de tweede gouden medaille op dit NK zonder publiek in Omnisport. ‘Dit is een onderdeel waarop ik me in de toekomst internationaal wil onderscheiden met het EK voor beloften volgend jaar als eerste tussendoel. Daarom was het mooi dat ik hier – zonder specifieke training – een nationale titel kon behalen. Rood-wit-blauw winnen blijft speciaal.’’

Eén renster kwam haar eerste kampioenstrui ophalen van dit toernooi. Amber van der Hulst won overtuigend de nationale titel op de scratch. De renster van Parkhotel Valkenburg was de snelste van het eerste peloton en hield ploeggenote Marit Raaijmakers en Marjolein van ’t Geloof (Drops-Le Col) van het goud. Van der Hulst besloot aanvankelijk vooral te volgen. “Maar ik had ook al snel door dat die ‘luie tactiek’ me niets zou brengen vandaag. Er vielen gaten en sommigen leken al te vermoeid om die te dichten. Dus toen ben ik naar voren gereden om de slag niet te missen. Ik kon de sprint vervolgens aangaan waar ik wilde en in de laatste bocht zag ik niemand opkomen. Toen wist ik dat ik de titel binnen had.’’

Woensdag staat de slotdag van het NK Baanwielrennen op het programma. Ook die is te volgen op de livestream van de organisatie op nkbaanwielrennen.nl

Fotograaf: Gert Bonestroo

Top