Havik kroont zich tot koning van NK Baan met vier titels

Yoeri Havik voegde op de slotdag van het Nederlands Kampioenschap op de baan twee titels toe aan het totaal. Met zijn winst in de afvalkoers en de koppelkoers (met Cees Bol) kwam hij op vier nationale titels en bleef hij ongeslagen in Apeldoorn.

Havik was blij een hoofdrol te kunnen vervullen. ‘’Ik vind dat ik het aan mijn stand verplicht ben om in ieder geval altijd voor de titel mee te doen. Het lukte om elke keer te winnen en dat is natuurlijk het allermooiste scenario. Het is altijd al mijn kracht geweest dat ik de koers goed lezen kon, ik heb al heel wat zesdaagsen gereden natuurlijk. Maar daar komt nu ook nog heel erg sterk geworden. En dan kom je tot deze mooie resultaten, waar ik heel blij mee ben.’’ Cees Bol behaalde zijn eerste nationale titel op de baan. ”Ik had het geluk met Yoeri te mogen rijden, dan ben je al een heel eind. Ik ben blij dat het goed ging en dat we de titel konden binnen halen. Sta ik ook eens in het rood-wit-blauw na afloop van een NK Baan.”

Nina Kessler en Marjolein van ’t Geloof waren net daarvoor in Apeldoorn Nederlands kampioen op de koppelkoers geworden. De rensters van respectievelijk Team TIBCO-Silicon Valley Bank en Drops-Le Col wisten in de allerlaatste sprint Amber van der Hulst/Daniek Hengeveld (tweede) en Lorena Wiebes/Marit Raaijmakers (derde) te passeren in de stand. Kessler was ermee in haar nopjes. “Marjolein liet weten dat ik de laatste sprint moest doen. De aflossing was goed, maar in de sprint blokkeerden de benen toch wel enigszins. Dat gold nog iets meer voor de anderen gelukkig. En zo wonnen we toch.’’ Ook Van ’t Geloof sprak van een mooie afsluiter. ‘Ik rijd graag op de baan en heb wel in gedachten daar in de toekomst nog meer mee te doen. Deze titel is daarvoor een mooi steuntje in de rug.”

Daarvoor was Marit Raaijmakers Nederlands kampioene op de afvalkoers geworden. Ze rekende in de ultieme sprint af met Daniek Hengeveld. Die probeerde Hengeveld in de finale weg te rijden bij de snellere Raaijmakers. Maar die liet zich niet verschalken. ”Ik wist dat Daniek dat ging doen, want dat moet ze ook doen om te winnen. Maar ik kon naar haar toe rijden en het vervolgens zo timen dat ik haar op het lange stuk aan de overzijde van de finish kon inhouden. Toen was het ook op bij haar.” Amber van der Hulst won brons.

Steffie van der Peet was dinsdag al heel tevreden met zilver op de sprint, maar veroverde op de slotdag ook nog het rood-wit-blauw door de 500 meter te winnen. De Zuid-Hollandse bleef in Omnisport Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw voor. ‘Natuurlijk wilde ik winnen, maar ik verwachtte ook wel dat we met vier rensters best aan elkaar gewaagd zouden zijn. Volgens mij is het mijn eerste titel bij de elite. Heel mooi om een al geslaagd jaar zo af te sluiten.” Ook Tijmen van Loon liet zich voor het eerst tot nationaal kampioen kronen. Maar dan op de kilometer. ‘’Ik ben hier heel blij mee. Ik had al een sterk toernooi, maar rekende me vooraf nog niet rijk. Vooral omdat dit echt het onderdeel van Daan is en ik er van oudsher een hekel aan heb. Maar ik wist ook dat de vorm goed was en dat blijkt opnieuw.’’ Zilver was voor Daan Kool, brons ging naar Lars Romijn.

Foto Gert Bonestroo

Top