ZLM Tour verlengt met hoofdsponsor en opent met twee etappes in Zeeland

De ZLM Tour, die wordt verreden van 8 tot en met 12 juni, begint dit jaar met twee etappes in de Provincie Zeeland. De etappekoers, waarvan ZLM ook de komende jaren weer de hoofdsponsor is, heeft daarmee ook in 2022 weer een sterk Zeeuws karakter.

Net als voorgaande jaren is de ZLM Tour opnieuw dé ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. Tijdens de laatste editie van de ZLM Tour in 2019 wisten onder andere Dylan Groenewegen en Caleb Ewan te zegevieren in etappes, terwijl Mike Teunissen er vandoor ging met de eindzege; renners die even later in de Tour ook succesvol bleken. De verwachting is dat ook dit jaar weer een aantal topsprinters aan de start gaat verschijnen in de ZLM Tour.

“ZLM heeft onlangs de verbintenis met Libéma Profcycling verlengd, waardoor wij ook de komende jaren weer verzekerd zijn van het kunnen organiseren van deze mooie etappekoers. Dat biedt veel rust en vertrouwen voor de toekomst, waardoor wij kunnen focussen op het organiseren van een geweldig wielerevenement”, aldus projectmanager Joost van Wijngaarden.

Kapelle, Veere en Goes
Gestart wordt op woensdag 8 juni in Kapelle. Met een lokale omloop van 12km vanuit de kern Kapelle langs en door onder meer Wemeldinge, heeft Kapelle de eer van start- en finishplaats in rit één van de ZLM Tour. Wethouder Jon Herselman van Kapelle is opgetogen: “Als sportieve gemeente zijn we blij dat wij de start en finish van deze mooie wielerronde met een uitdagende eerste etappe mogen verzorgen”.

Op dag twee wordt gestart in Gemeente Veere. Rondom en mogelijk zelfs vanuit het historische stadje Veere leggen de renners vervolgens over Walcheren, Schouwen-Duiveland, Zuid-Beveland en Noord-Beveland grotendeels het traject af van de vroegere Tacx Pro Classic of Ronde van Midden-Zeeland, via onder meer de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug. “Door deze etappe op te nemen in de ZLM Tour, behouden we een mooi stukje Zeeuws wielererfgoed. Deze etappe staat garant voor een klassieke rit met veel open stukken en wind”, laat de organisatie optekenen. Finish van deze tweede rit is in Goes; niet geheel toevallig ook de thuisbasis van verzekeraar ZLM.

Provincie Zeeland
Met deze twee Zeeuwse openingsetappes wordt het wielrennen in Zeeland wederom nadrukkelijk op de kaart gezet. Provincie Zeeland is dan ook een belangrijke partner in de ZLM Tour, laat de organisatie weten: “Door deze samenwerking onderstreept Provincie Zeeland de functie van de ZLM Tour als dé voorbereidingskoers op de Tour de France. Immers doet de Provincie zelf ook een gooi naar Tourdeelname.”

De ZLM Tour vervolgt in 2022 na de Zeeuwse etappes haar weg via Noord-Brabant en Limburg. Het precieze etappeschema voor de laatste drie dagen wordt komende weken bekend gemaakt.

Fotograaf: Peter van Rooij

Top