ZLM Tour 2021 start in Kapelle

Het startschot van het internationale wegwielrennen heeft geklonken. De eerste wedstrijden zijn verreden en er wordt uitgekeken naar de eerste wedstrijd in Nederland. Momenteel gelden er nog beperkingen betreffende evenementen, maar de organisatie van de ZLM Tour gaat voort. Samen met zowel partners, etappeplaatsen als vrijwilligers wordt er vooruitgekeken naar de eerste wieler meerdaagse op het hoogste niveau in Nederland. De ZLM Tour vindt plaats van 9 tot en met 13 juni en zal dit jaar starten in de gemeente Kapelle.

Burgemeester Fons Naterop: ‘In 2020 bestond de gemeente 50 jaar. Door het coronavirus hebben we dit niet kunnen vieren zoals we dit voor ogen hadden.’ Aanvullend reageert wethouder Jon Herselman: ‘Met de komst van de ZLM Tour willen we in 2021 op een sportieve manier ons 50 jarig jubileum vieren. De wielersport leeft in onze gemeente en daarom zullen we ons maximaal inspannen om binnen de geldende coronamaatregelen een sportief succes te realiseren met de organisatie van de ZLM Tour.’ Het centrum van Kapelle zal op woensdag 9 juni het decor worden van een heuse avond sprintetappe, waarbij ook de dorpskern Wemeldinge in het parcours is opgenomen.

De sprintetappe is een nieuwe toevoeging aan de ZLM Tour, die in het verleden altijd startte met een proloog. ‘We willen dé ultieme voorbereidingswedstrijd voor sprinters zijn op de Tour de France, dan moet je ook zorgen dat je een programma hebt wat dit weerspiegelt’ aldus Niels Geven, projectleider van de ZLM Tour bij Libéma Profcycling. ‘Met de sprintetappe rijden we 8x een lokale ronde van ruim 12 kilometer met iedere 2 rondes een tussensprint. Op deze manier zorgen we voor extra beleving voor zowel de renners als het publiek.’ Uiteraard worden aan alle op dat moment geldende veiligheidsvoorschriften voldaan zodat het coronavirus niet nog een jaar roet in het eten gooit.

De vernieuwde ZLM Tour was in 2019 een groot succes. Mike Teunissen van Jumbo-Visma ging er met de eindzege vandoor. Enkele weken later won Teunissen in Brussel de openingsetappe van de Tour de France en mocht hij de gele trui aantrekken. Ook Dylan Groenewegen en Lotto-Soudal sprinter Caleb Ewan waren succesvol in de ZLM Tour en boekten daarna nog ritzeges in de Tour de France.

Top