Geen KNWU NK Baanwielrennen in seizoen 2020-2021

Apeldoorn – De KNWU heeft in samenwerking met de organisatie van het KNWU NK Baanwielrennen 2020 besloten het Nederlandse kampioenschap duur en sprint dit seizoen niet meer te organiseren. De aanhoudende coronamaatregelen geven ook na de update van 8 december vanuit de overheid geen ruimte om wedstrijden als deze te organiseren, aldus organisator Libéma Profcycling. Om de renners en andere betrokken partijen duidelijkheid te geven is besloten om niet langer in het midden te laten of het toernooi alsnog later in het seizoen plaats zou kunnen vinden.

Aanvankelijk stond het KNWU NK Baanwielrennen 2020 zoals gebruikelijk gepland tussen kerst en oud en nieuw. Het toernooi zou van 27 t/m 29 december 2020 plaatsvinden in Omnisport Apeldoorn. Eerder liet de KNWU in afstemming met de organisatie in een nieuwsbericht weten dat deze datum niet haalbaar bleek vanwege de toen geldende maatregelen en dat er werd gezocht naar mogelijke alternatieve data in het begin van 2021. Met de nieuwe update vanuit de overheid achten zowel de KNWU als de organisatie het niet realistisch de wedstrijden binnen afzienbare tijd te organiseren.

Verschillende factoren zijn tegen elkaar afgewogen laat projectmanager Rens Kamphuis namens Libéma Profcycling weten. ‘’Voorlopig zijn wedstrijden nog niet toegestaan voor iedereen zonder A-status en mogen er maximaal 30 personen per ruimte zijn, ondanks de ruimte en faciliteiten in Omnisport Apeldoorn. Toch hebben wij altijd naar de mogelijkheden gekeken vanuit organisatorisch oogpunt, maar staat het belang van de renners voorop. Zo hebben renners ouder dan 18 jaar en zonder topsportstatus het hele seizoen weinig tot niet kunnen trainen. Zij hebben voorbereidingstijd nodig om een toernooi als het NK goed te kunnen rijden en zonder blessures te volbrengen. Maar ook de organisatie heeft een bepaalde voorbereidingstijd nodig om alles goed en veilig voor iedereen te kunnen organiseren. Duidelijkheid is voor iedereen in dit stadium belangrijk, waardoor de keuze is gemaakt het Nederlands kampioenschap dit seizoen niet te laten plaatsvinden. Uiteraard zijn wij teleurgesteld, maar de situatie vraagt helaas om dergelijke beslissingen. Wij kijken momenteel alweer vooruit naar het volgende baanseizoen en bouwen nu al aan een mooie kalender voor renners en publiek’’.

Foto: Gert Bonestroo

Top