Gouden EK-plakken voor Iserbyt en Pieterse

’S-HERTOGENBOSCH – Het Wilhelmus en de Brabançonne klonken op de slotdag van het Europees Kampioenschap veldrijden in Rosmalen, waar Eli Iserbyt (elite-mannen) en Puck Pieterse (beloften-vrouwen) naar de zege snelden. Daarmee was Nederland opnieuw het meest succesvol bij de Europese titelstrijd op het terrein van Autotron Rosmalen. De selecties van Gerben de Knegt veroverden drie van de vier titels afgelopen weekeinde.

Eli Iserbyt werd dus de nieuwe Europees kampioen bij de elite-mannen in Rosmalen. Hij kreeg landgenoot Michael Vanthourenhout (zilver) en Lars van der Haar (brons) mee op het podium. Beetje bij beetje reed Iserbyt weg van de concurrentie en bekroonde zijn sterke race met goud. Hij startte als één van de uitgesproken favorieten. “Ik ben er dan ook heel blij mee. Het is mijn eerste elitetitel en het is extra mooi als je een favorietenrol kunt waarmaken. Het was een ideaal scenario dat ik met Michael – behalve land- ook ploeggenoot – kon wegrijden. Ik maakte in de tweede ronde een klein foutje, maar kon die gelukkig snel rechtzetten. Ook was het een voordeel dat ik aan die val geen blessure overhield, anders had het heel anders kunnen aflopen” aldus Iserbyt die ook een compliment gaf aan parcoursbouwer Richard Groenendaal. “Ik denk dat er gezien de mogelijkheden een heel mooi rondje was uitgetekend.” Lars van der Haar toonde zich content met brons. De Utrechter kende een mindere start, maar knokte zich terug naar de spits van de wedstrijd. “Op het moment dat ik weer van voren reed, waren Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout al weg. Dat gat was niet meer dicht te rijden voor mij. Gezien de wedstrijd kan ik dus goed leven met die derde plek.”

Eerder op de dag was Puck Pieterse – een winter eerder nog goed voor de titel bij de junior-vrouwen – Europees kampioene bij de beloften-vrouwen geworden. De Amersfoortse hield de Hongaarse Kata Blanka Vas (tweede) en Manon Bakker (derde) van de winst. “Ik heb – na de snelle start – in de derde ronde even getest waar ik eventueel weg kon rijden en dat was achterop het parcours. Daar heb ik uiteindelijk een ronde later het verschil konden maken. Blanka Vas hield de druk er goed op, maar ik had vertrouwen dat ik het af kon maken. Dit is natuurlijk supervet, dat ik direct de eerste hoofdprijs van het seizoen win bij de beloften-vrouwen.” Ook Bakker toonde zich tevreden. “Op kampioenschappen ontbrak het me vaak aan geluk. Maar vandaag lukte het me om een medaille te halen in een heel sterk bezet kampioenschap.”

Op zaterdag waren Ryan Kamp (beloften-mannen) en Ceylin del Carmen Alvarado (elite-vrouwen) al Europees kampioene veldrijden in hun categorie geworden.

Foto: Gert Bonestroo

Top