Vier verschillende landen winnen vier wereldtitels op tweede dag WK Baan

APELDOORN – Waren het op de openingsdag de Nederlanders en de Duitsers die de prijzen verdeelden op het wereldkampioenschap op de baan, op dag twee waren er vier winnende nationaliteiten. De Britten wonnen de ploegachtervolging bij de mannen, het Amerikaanse volkslied klonk na afloop van de ploegachtervolging bij de vrouwen en de Wit-Rus Yauheni Karaliok schreef de scratch op zijn naam. De Colombiaan Fabian Hernando Puertas won het goud op de keirin.

Karaliok wist al vroeg tijdens de mondiale titelstrijd op de scratch samen met de Italiaan Michele Scartezzini (zilver) en de Australiër Callum Scotson (brons) een ronde te nemen en greep de regenboogtrui op dit dynamische nummer. Op de keirin was het de Colombiaan Fabian Hernando Puertas die de wereldtitel veroverde. De Japanner Tomoyuki Kawabata reed naar zilver en de Duitser Maximilian Levy het brons. Levy streed lang met Matthijs Büchli om de gouden medaille op dit sprintnummer, maar op het laatst zagen de Duitser en de Nederlander de Colombiaanse winnaar en de Japanse runner-up nog voorbij komen. Büchli – gisteren nog wereldkampioen op de teamsprint met Nederland – kon leven met de afloop. “Het was een zware keirinfinale, je staat met zes sterke renners in de eindstrijd en je knokt er allemaal voor. Voor mij duurde de sprint uiteindelijk iets te lang, maar ik had op een gegeven moment geen keuze meer. Maar dat is keirin.”

Nadat de ploegachtervolgers op de openingsdag hun kwalificatieritten hadden gereden, werden op de tweede dag de prijzen verdeeld op dit nummer. De Britten en de Denen streden om het goud bij de mannen. Nadat de Denen sterk openden, wisten de Britten de kloof steeds meer te dichten en uiteindelijk zelfs een voorsprong uit te bouwen. De Italianen grepen ten koste van de Duitsers de bronzen plak. De ervaren Ed Clancy stond met de Britten opnieuw op de hoogste trede van het podium, nadat hij deze winter terugkeerde in de achtervolgingsploeg. Samen met Emadi, Tanfield en Hayter was hij goed voor een nieuwe gouden medaille. “We stonden hier met enkele jonge renners, maar het is ongelofelijk hoe hard we gingen. Geweldig dat we in deze samenstelling het goud konden behalen.” Bij de vrouwen maakten de Amerikanen indruk, zij voorkwamen een tweede gouden medaille voor de Britten, die nu zilver veroverden. Valente, Dygert, Geist en Caitlin kregen daarmee de regenboogtrui omgehangen en veroverden de eerste wereldtitel voor de Verenigde Staten op dit WK. Ook hier was Italië goed voor brons.

Het thuispubliek zag het sprinttoernooi bij de vrouwen de kwartfinales bereiken. De Nederlandse deelnemers Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen wisten in extremis niet tot de halve eindstrijd door te dringen, die op vrijdag wordt verreden. Dan komt ook wereldkampioene scratch Kirsten Wild opnieuw in actie, zij rijdt dan  het omnium. Verder worden de individuele achtervolging en de puntenkoers voor de mannen verreden. Tickets zijn nog te koop aan de kassa en via www.wkbaanapeldoorn.nl

Foto: Sportfoto.nl


Video: Ewout Sinkeldam

Top